Skip to main content

Kethel parish library

 Collection
Identifier: ubl039

Scope and Contents

De statiebibliotheek (de bibliotheek van een rooms-katholieke parochie van vóór 1853) uit de plaats Kethel in Zuid-Holland. De collectie bevat voornamelijk catholica. De collectie geeft een beeld van wat een katholiek parochiegeestelijke tot zijn beschikking had voor een goede uitoefening van zijn functie: preker en herder zijn.

Dates

  • Creation: 1550-1853
  • Creation: Bulk 1650-1853

Language of Materials

Nederlands, Latijn, Frans

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Voor de herinvoering van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland in 1853 waren er geen bisschoppen en parochies. Nederland gold voor de rooms-katholieke kerk als missiegebied; het verbod op de publieke uitoefening van het katholicisme maakte parochies onmogelijk en dus sprak men van "staties", de woning van een of meer priesters van waaruit zij hun gelovigen bedienden.

Extent

27 meter (Ca. 450 banden)

Abstract in Dutch

Bibliotheek van een rooms-katholieke statie (parochie) uit de achttiende eeuw uit de plaats Kethel, een dorpje in Zuid-Holland, ten noorden van Schiedam.

Abstract in English

The library of a Roman Catholic parish from the 18th century, from Kethel, a village in South Holland, north of Schiedam.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De hele collectie is vuil; alle banden zullen schoongemaakt moeten worden. Vele banden zijn in slechte staat en moeten gerestaureerd worden. Restauratrice Karin Scheper maakt hiervan een inventaris.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De werken in deze collectie zijn nog niet gecatalogiseerd, maar zijn wel ontsloten via een kaartsysteempje (in kamer conservator).

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1980 binnengekomen door toedoen van de toenmalige medewerker Christiane Berkvens-Stevelinck, die tevens als pastoraal werker in Kethel werkzaam was.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Andere pastoors- of parochiebibliotheken bevinden zich in de Universiteitsbibliotheek van de VU te Amsterdam (zie literatuur). De Universiteitsbibliotheek Leiden bezit zelf de bibliotheek van de statie van Noordwijk (zie: Groenhout), evenals die van Langeraar, Nieuwkoop en Edam.

Bibliography

  • Hollandse priesterbibliotheken uit de tijd van de Republiek : catalogus van bibliotheken afkomstig uit de R.K. parochies te Aarlanderveen, Assendelft, Buitenveldert, Voorburg en Zevenhoven, nu opgenomen in de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit / samenst. Willem Heijting ; met medew. van Sandra van Daalen ; inl. studie Willem Frijhoff.

General

De boeken kunnen nog niet worden aangevraagd.

Processing Information

De collectie wacht nog op bewerking; verschillende docenten hebben op ontsluiting aangedrongen omdat zij zich bezighouden met catholica of met de verhouding tussen protestanten en katholieken tijdens de Opstand en de Republiek.

Title
Collection guide of the Kethel parish library (1550-1853)
Subtitle
Parochiebibliotheek van Kethel
Author
Anton van der Lem, 2007
Date
2007
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857