Skip to main content

Auguste Marie Jean Grégoire collection

 Collection
Identifier: ubl061

Scope and Contents

Grégoire heeft gedurende ca. 20 jaar ongeveer 6000 foto’s bijeen gebracht. Hij concentreerde zich op Nederlandse fotografie, zodat zijn verzameling een overzicht biedt van de Nederlandse fotohistorie, van de eerste daguerreotypieën tot en met de modernere fotografische stromingen in de jaren dertig. Grégoires doel was aanvankelijk om verschillende fotografische technieken en historisch belangrijke foto’s te bewaren voor het nageslacht. Hij bezat voorbeelden van foto’s die met vroege procédés waren geproduceerd, zoals de daguerreotypie (ca. 70 foto’s, onder meer van Emanuel van Blitz, François Carlebur en Henri Schuijt), ambrotypie (ca. 60 foto’s), pannotypie (2 foto’s) en ferrotypie.

Naarmate de verzameling zich uitbreidde, wilde Grégoire ook de modernere fotografische toepassingen kunnen laten zien. Hij verzamelde foto’s uit de Nederlandse portretateliers uit de negentiende en twintigste eeuw, waaronder vele honderden visitekaartportretjes en kabinetfoto’s. Een aantal daarvan is gestoken in fraai gedecoreerde fotoalbums. Hoewel Grégoire een duidelijke voorkeur had voor portretten, gingen in de loop van de tijd de inhoudelijke en esthetische aspecten van de foto’s hem steeds meer interesseren en kocht hij ook landschappen, stadsgezichten en stillevens. Hij bezat vele foto’s van kunstfotografen, onder wie Henri Berssenbrugge, Franz Ziegler, Richard Polak, Jan van der Pant, Carl Emil Mögle, Bernard Eilers, Johan Huijsen, en Berend Zweers. Daarnaast bezat hij een serie fotogravures van buitenlandse, vooral Amerikaanse en Engelse fotografen. Deze waren oorspronkelijk opgenomen in het tijdschrift Camera Work. Interessant is een serie Erwinodrukken uit de school van Erwin Quedenfeldt. Uit de stroming van de Nieuwe Fotografie bezat Grégoire foto’s van onder meer Steef Zoetmulder, Evert van Ojen, Leen van Oudgaarden en Godfried de Groot.

Dates

  • Creation: ca. 1850-1971

Conditions Governing Use

De foto’s zijn kwetsbaar en gevoelig voor lichtinwerking en mogen slechts beperkte tijd ter inzage worden gegeven.

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Auguste Marie Jean Grégoire was de eerste Nederlandse fotografieverzamelaar. Hij werd op 3 april 1888 geboren in Den Haag. Na afwijzing voor de zeevaartschool wilde hij kunstschilder worden. In 1905 trad hij in dienst bij de Haagse hoffotograaf Henri de Louw. Hij kreeg onderwijs in belichting en in het omgaan met objectieven en rekwisieten en mocht soms zelfstandig de camera bedienen. In 1907 besloot Grégoire echter de vakfotografie in te ruilen voor een carrière als meubelhandelaar. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij ook meubelfabrikant. Hij bleef actief als amateur-fotograaf en van 1923 tot 1948 was hij bestuurslid van de Haagsche Amateur Fotografen Vereeniging (HAFV). In april 1953 werd hij gepensioneerd; in dezelfde maand droeg hij zijn collectie officieel over aan het Prentenkabinet van de Universiteit van Leiden.

Op 13 juli 1953 werd Grégoire door Prins Bernhard onderscheiden met de Zilveren Anjer voor zijn verdiensten op het gebied van de fotohistorie. In 1970 ontving hij de Excellence nationale van de Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP) voor algemene fotoverdiensten. Hij overleed op 13 juni 1971 te Den Haag.

Extent

6000 foto's (circa)

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Verzameling van ca. 6000 foto’s bijeengebracht door Auguste Grégoire (1888-1971), met voornamelijk Nederlandse fotografie.

Abstract in English

Collection consisting of c. 6000 photographs accumulated by Auguste Grégoire (1888-1971), with a focus on Dutch photography.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De inventarisnummers van de foto’s uit de collectie Grégoire beginnen met de letter G. De inventarisnummers kunnen worden opgezocht door de baliemedewerkers van de Leeszaal Bijzondere Collecties.’

Custodial History

Grégoire begon in 1933 met het verzamelen van foto's. Bij het leggen van contacten werd hij onder meer geholpen door A. van Dijk van de Nederlandsche Club voor Fotokunst. Hij kocht foto's bij antiquairs en uitdragers en kreeg ze van relaties en kennissen. Via de pers deed hij oproepen om foto’s te schenken en hij stuurde 'bedel'brieven aan fotografen.

Immediate Source of Acquisition

Sinds Grégoire begon met verzamelen, beoogde hij de opname van de verzameling in een museum. Hij richtte op 11 december 1951 een verzoek aan professor dr. H. van de Waal, hoogleraar-directeur van het Prentenkabinet van de Leidse Universiteit. Dankzij financiering door het Prins Bernhard Fonds, amateurfotograaf en vriend Richard Polak, het Leids Universitair Fonds en het college van Curatoren kon de collectie op 23 december 1952 voor een bedrag van fl. 6.000 worden aangeschaft. De fotografische verzameling van Grégoire is in april 1953 overgebracht naar het Prentenkabinet van de Leidse Universiteit.

Appraisal

De collectie Grégoire is de oudste openbare fotocollectie in Nederland.

Accruals

Er zullen geen aanvullingen plaatsvinden.

Existence and Location of Copies

Zie ook: www.earlyphotography.nl waarin de foto’s van vóór 1860 uit de collectie Grégoire zijn opgenomen.

Related Materials

Collectie fotografie van de 19de eeuw in het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.

Bibliography

  • Leijerzapf, Ingeborg Th., Het Fotografisch Museum van Auguste Grégoire. Den Haag, 1989.

General

In verband met klimaatbeheersing in de depots en acclimatisering moeten foto’s minimaal een dag van te voren voor inzage worden opgevraagd.

Title
Collection guide of the Auguste Marie Jean Grégoire collection (ca. 1850-1971)
Subtitle
Collectie Auguste Marie Jean Grégoire
Author
Dr. Ingeborg Leijerzapf, 2006
Date
2006
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857