Skip to main content

Icones Leidenses collection

 Collection
Identifier: ubl090

Scope and Contents

De portretcollectie bestaat voor het merendeel uit schilderijen op doek of paneel. Verder bevat de collectie enkele tekeningen, een pastel, een groep van 9 wassculpturen en een aantal beeldhouwwerken. De afgebeelde personen zijn belangrijke, meest Nederlandse geleerden en staatslieden maar vooral hoogleraren en bestuurders van de Universiteit Leiden. De portretten van de stadhouders Willem I en Maurits, het portret van Jacobus Ramsaeus op zijn doodsbed door Isaac van Swanenburgh en het enige bekende portret van Simon Stevin, de tekeningen van Kamerlingh Onnes en de schilderijen van Jan Veth behoren tot de belangrijkste werken in de collectie.

Zie de inventaris of Digital Collections.

Een gedrukte catalogus van de portretcollectie van de Leidse Universiteit is verschenen in 1973 (zie literatuur). Hierin zijn de portretten geordend op het geboortejaar van de afgebeelde persoon.

Deze collectie vormt een onderdeel van de Collectie Portretten van Hoogleraren.

Dates

  • Creation: 1575-heden

Conditions Governing Use

De kwetsbaarheid van sommige schilderijen legt beperkingen op aan de toegankelijkheid. Het is daarom mogelijk dat enkele portretten niet getoond kunnen worden.

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Extent

350 portretten (circa)

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

De portretcollectie is een historisch gegroeide, heterogene verzameling van vooral schilderijen. Zij bevat portretten van hoogleraren en bestuurders van de Universiteit Leiden en tevens van enkele belangrijke geleerden en staatslieden die voor de Leidse Universiteit van belang zijn geweest.

Abstract in English

A somewhat random collection of mostly painted portraits of professors and administrators of Leiden University, including a few distinguished scholars and statesmen that were of importance to the university.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties; Academiegebouw, Academisch Historisch Museum

Immediate Source of Acquisition

De meeste portretten in deze collectie zijn door schenking bij de universiteit terecht gekomen. Portretten van hoogleraren werden vaak bij gelegenheid van hun emiritaat geschonken, die van bestuurders bij hun pensionering of aftreden. Een aantal van de oudste portretten is in opdracht van het College van Curatoren gemaakt.

Accruals

De collectie wordt geregeld aangevuld met nieuwe portretten.

Related Materials

De Universiteitsbibliotheek bezit een grote hoeveelheid portretten op papier (prenten, tekeningen, foto's), waaronder ook portretten van Leidse hoogleraren. Deze zijn te vinden in de beelddatabank van de Universiteitsbibliotheek. Met vragen hierover kunt u zich wenden tot de balie van de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Ook het Academisch Historisch Museum beheert vele portretten van hoogleraren en andere aan de universiteit verbonden personen, waaronder de portretcollectie van Bodel Nijenhuis.

Separated Materials

Behalve de hier beschreven portretten, die zich vooral in het Academiegebouw/Academisch Historisch Museum en de Universiteitsbibliotheek bevinden, ziijn er ook nog portretten bij de diverse faculteiten te vinden, vooral die van Geneeskunde. Deze zullen in de loop der tijd aan deze collectie worden toegevoegd.

Bibliography

  • Berkvens-Stevelinck, C., Magna commoditas : geschiedenis van de Leidse universiteitsbibliotheek 1575-2000. Leiden 2001.
  • Ekkart, R.E.O. e.a., Icones Leidenses : de portretverzameling van de Rijksuniversiteit te Leiden / samengest. in opdracht van de Stichting Historische Commissie voor de Leidse Universiteit ; [geinventariseerd door Maria F. van Kersen-Halbertsma, W.F. Lash, Th.M.Koornwinder-Wijntjes, K.A.C. Scheers en R.E.O. Ekkart, o.l.v. Henri van de Waal]. Leiden 1973.

General

Inlichtingen over inzage van deze collectie kunt u krijgen via de balie van de Leeszaal Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek en in het Academisch Historisch Museum.

Processing Information

Aan het einde van de twinstigste eeuw zijn de meeste schilderijen en veelal ook de lijsten, meer of minder uitgebreid gerestaureerd.

Subject

Title
Collection guide of the Icones Leidenses collection (1575-heden)
Subtitle
Collectie Icones Leidenses
Author
Jef Schaeps, 2012
Date
2007
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857