Skip to main content

Chastelain family archive and collection

 Fonds
Identifier: ubl093

Scope and Contents

In totaal zijn 306 gedrukte werken afkomstig uit de bibliotheek van Louis, alsmede een fraai verlucht getijdenboek (BPL 224). Daarnaast heeft de Universiteitsbibliotheek gedrukte werken aangekocht met geld uit het legaat, per jaar voor een andere faculteit.

Het familiearchief (CHA 1-379) bestaat onder meer uit de (handels)correspondentie en de bedrijfsboekhouding van Simon en zijn zoon Louis, handelaren in textiel, en de correspondentie van kleinzoon Lodewijk Chastelain, advocaat.

Dates

  • Creation: Bulk 16de-18de eeuw

Language of Materials

Frans, Nederlands, Latijn, Duits, Engels

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Van de advocaat Louis Chastelain Louiszn. is weinig bekend. Bij zijn dood in 1784 wees hij de Universiteit Leiden als universeel erfgenaam aan. Behalve zijn collectie boeken liet hij ook een geldbedrag na, uit de rente waarvan voor verschillende faculteiten boeken zijn aangeschaft.

Extent

306 gedrukte werken; 1 handschrift; 379 inventarisnummers (archief 9 meter)

Abstract in Dutch

Collectie oude drukken betreffende het recht, de geschiedenis, de rechtsgeschiedenis en algemene cultuur, geschonken door Louis Chastelain, alsmede archief betreffende juridische en commerciële activiteiten van diverse leden van de familie Chastelain.

Abstract in English

Collection of rare books mainly on law, history, legal history and general culture, as well as the archive of legal and commercial activities conducted by members of the Chastelain family.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De gedrukte werken zijn voorzien van een ingeplakt strookje met daarop in drukletters: "Ex Legato Chastelain".

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De gedrukte werken kunnen alleen in de Catalogus gevonden worden nadat de signatuur uit de jaren 1860 is opgezocht in de inventaris van het legaat (BA1 C 42, dl. XVII). Enkele voorbeelden van drukken uit het legaat, alle op rechtshistorisch gebied: 277 C 7-15, 278 C 12, 326 A 1.

Immediate Source of Acquisition

Gelegateerd in 1785; zie Molhuysen 1923.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Mr. Cornelis Chastelein (1733-1787), raad en burgemeester van Leiden en rentmeester van de Universiteit, legateerde in 1787 aan de Universiteitsbibliotheek een set handschriften van Rumphius’ Amboinsch Kruidboek met botanische beschrijvingen en tekeningen (BPL 311). De manuscripten zijn afkomstig uit het bezit van zijn voorvader en naamgenoot Cornelius Chastelein (1657-1714). Volgens Siegenbeek 1829-1832 is Cornelis Chastelein een verwant van Louis Chastelain. Volgens Geel 1852, nr. 891 zou BPL 248 ook archivalia van Cornelis Chastelein bevatten.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. Gebruik voor het archief de tab Special Collections, Uncatalogued materials, Request materials in the Reading Room. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het Bibliotheekarchief (BA1) bevat informatie over de boeken uit het bezit van Louis: catalogi van de bibliotheek in zijn huis te Den Haag (1746) en Leiden (1777), alsmede een door Hazenberg opgestelde lijst van de boeken die in 1785 als legaat werden ontvangen door de bibliotheek (BA1 L 6). Voorts zijn de rekeningen bewaard van boeken die in de jaren 1849-1893 door de bibliotheek met geld uit het legaat van Lodewijk zijn aangekocht (BA1 F 9, F 22).

In de jaren 1801-1814 vervaardigde Meinard Tydeman een handgeschreven catalogus van de Leidse bibliotheek, met uitzondering van de oosterse werken. Deze catalogus berust in het Bibiotheekarchief (BA1, C 42); deel XVII bevat de inventaris van het legaat-Chastelain: 'Libri legati a Chastelain', in fol. 1-26, in qu. 1-110, in oct. 1-153, in duod. 1-14 (zie BA1 C 42, dl. XVII). In de jaren 1860 zijn alle boeken in de Universiteitsbibliotheek opnieuw geplaatst, op formaat. In de catalogus van Tydeman zijn de nieuwe signaturen met rood potlood bijgeschreven. Dit zijn meestal nog de huidige signaturen (tenzij de werken inmiddels verplaatst zijn of als doubletten verkocht).

Van het archief (CHA) is een inventaris beschikbaar.

Title
Collection guide of the Chastelain family archive and collection (16de-18de eeuw)
Subtitle
Archief en collectie van de familie Chastelain
Author
Anton van der Lem, André Bouwman 2012
Date
2012
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 22 January 2016: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857