Skip to main content

Louis Couperus collection

 Collection
Identifier: ubl098

Scope and Contents

De collectie betreft Franse vertalingen van klassieke auteurs uit het bezit van Louis Couperus. Deze vertalingen hebben als bron gefungeerd bij het schrijven van zijn klassieke romans.De collectie is onderdeel van de Bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, sinds 1876 als langdurig bruikleen ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Dates

  • Creation: 1841-1916

Language of Materials

Frans

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863-De Steeg, 16 juli 1923) was een van de grootste Nederlandse schrijvers van zijn tijd. Zijn vader was bestuursambtenaar in Nederlands-Indië, waar Couperus zes jaren van zijn kindertijd doorbracht. In 1878 kwam het gezin naar Den Haag, waar Louis enkele jaren de HBS bezocht, maar niet afmaakte. Het heeft zijn letterkundige carrière niet in de weg gestaan. Zijn debuut met gevoelspoëzie kreeg geen gunstig onthaal , maar met zijn psychologische romans maakte hij furore. Evenals zijn debuutroman Eline Vere was de grote romancyclus De boeken der kleine zielen in Den Haag gesitueerd. In De stille kracht gaf hij een scherp beeld van de koloniale wereld in het toenmalige Nederlands-Indië. Enkele van zijn latere romans spelen zich af in de klassieke oudheid zoals De berg van licht of Iskander. Hiervoor zal de schrijver, gezien zijn niet-gymnasiale voorgeschiedenis, gebruik hebben gemaakt van de Franse vertaling van klassieke werken die hier worden beschreven. Vele jaren verbleef Couperus in zuidelijke landen, waarvan hij verslag deed in Het Vaderland en De Haagsche Post.

Extent

45 titels in 62 banden (2 meter)

Abstract in Dutch

Collectie bestaande uit Franse vertalingen van klassieke auteurs uit het bezit van Louis Couperus (1863-1923).

Abstract in English

Collection formerly owned by Louis Couperus (1863-1923), consisting of French translations of the works by authors of classical antiquity.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De boeken zijn in halfleer of halfperkament gebonden. De boeken bevatten géén aantekeningen van Couperus zelf. De paar potloodaantekeningen in de boeken zijn erin geschreven door gebruikers vóór 1963, toen de boeken nog uitgeleend werden en niet in de kluis stonden.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De werken zijn in de catalogus beschreven onder de plaatsingscodes 1509 A 1-36 en 1509 B 1-26.

Immediate Source of Acquisition

Na de dood van Couperus zijn de boeken in het bezit gekomen van zijn nicht Johanna Vlielander Hein. Zij huwde in 1900 met de advocaat mr. W.A. Telders. Hun zoon, prof. Mr. B.M. Telders (1903-1945), hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden, erfde ze later, en legateerde de boeken aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. In maart 1946 kwamen de boeken in de UB. De Bibliotheek van de Maatschappij berust als permanent bruikleen in de UB Leiden.

Appraisal

De boeken zijn van belang voor de totstandkoming van de klassieke romans van Couperus, d.w.z. de boeken die in de klassieke oudheid speelden. Zelf las Couperus geen Grieks en ook voor een goed begrip van het Latijn had hij deze Franse vertalingen nodig.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Manuscripten van Couperus berusten in het Letterkundig Museum en in het Couperus Museum te Den Haag.

Bibliography

  • Bastet, F.l., Louis Couperus. Amsterdam 1987, p. 791, n. 48.
  • Biografisch portaal (L.M.A. Couperus)
  • Breugelmans, R., Louis Couperus’ bronnen voor zijn klassieke romans in: Het Leids Boekje. Niet officieel orgaan voor de personeelsleden van de Bibliotheek der Rijksuniversiteit Leiden, N.R., nummer 2 (februari 1969), pp. 1-4.
  • Byvanck, A.W. Louis Couperus en de klassieke oudheid in: Openingsrede van den voorzitter, in: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1946 (Leiden 1946) pp. 189-202
  • DBNL (Couperus, L.)
  • Dongelmans, B.P.M., Dierbaar magazijn: de bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Amsterdam 1995.
  • Kuiper, W.E.J., Louis Couperus en de Grieksch-Romeinsch Oudheid, in: De Nieuwe Gids 31 (1917), pp. 615-638
  • Westenholz, C., Een verrassing uit de klassieke bibliotheek van de familie Couperus, in: Omslag 9 (2011), p. 16.

General

De boeken kunnen worden aangevraagd via de online catalogus en kunnen worden geraadpleegd in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Title
Collection guide of the Louis Couperus collection (1841-1916)
Subtitle
Collectie Louis Couperus
Author
Anton van der Lem, 2014
Date
2014
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 27 March 2014: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857