Skip to main content

Physical Anthropology and Prehistory collection

 Collection
Identifier: ubl099

Scope and Contents

De collectie bestaat uit enkele duizenden boeken en seriewerken op het gebied van de fysische antropologie en prehistorie. Daarnaast zijn er vele honderden overdrukken (op auteur gerangschikt), dikwijls voorzien van opdrachten van de auteur). Ook behoort tot de collectie een bijzondere verzameling glasnegatieven van foto’s op antropologisch gebied. De collectie bevat vele unica die nergens anders in Nederland te vinden zijn.

Dates

  • Creation: 19de en 20ste eeuw, incidenteel een oude druk
  • Creation: Bulk Eerste helft 20ste eeuw

Language of Materials

Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans en Italiaans

Conditions Governing Use

Een groot aantal werken wordt uitsluitend ter inzage gegeven en is niet uitleenbaar (zie ook onder Existence and Location of Copies).

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

De Stichting Nederlands Museum voor Anthropologie en Prehistorie (gevestigd te Amsterdam) werd in het leven geroepen op 14 juni 1939, met als doelstelling het bevorderen van de studie in de antropologie en prehistorie 'in den ruimsten zin des woords'. De stichting werd op initiatief van Gerrit Heinrich Kroon (1868-1945) opgericht. Hij deponeerde eveneens het beginkapitaal ten behoeve van de stichting. Sedert 1974 wordt jaarlijks door de stichting een naar hem vernoemde 'Kroon-voordracht' georganiseerd in de Koninklijke Academie voor Wetenschappen te Amsterdam.

De institutionele geschiedenis van het Anatomisch Laboratorium te Leiden is in diverse historische publicaties vastgelegd en is genoegzaam bekend.

Extent

70 meter (Enkele duizenden gedrukte werken en een groot aantal glasplaten (negatieven van foto’s))

Abstract in Dutch

Enkele duizenden boeken, seriewerken en overdrukken op het gebied van de fysische antropologie en prehistorie, afkomstig van de Stichting Nederlands Museum voor Anthropologie en Prehistorie en van het Amatomisch Laboratorium van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is er een bijzondere collectie glasnegatieven van foto’s op antropologisch gebied.

Abstract in English

Several thousands of works in the field of physical anthropology and prehistory from the Stichting Museum voor Antropologie en Prehistorie (Foundation Netherlands Museum for Anthropology and Prehistory) and from the Anatomisch Laboratorium of the Leids Universitair Medisch Centrum.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De boeken worden opgenomen in de online catalogus. Zij zijn herkenbaar aan een signatuur die begint met de aanduiding ANTPRE.

Custodial History

De collectie (fysische) antropologie en prehistorie (ANTPRE-collectie) is ontstaan na samenvoeging van twee deelcollecties.De deelcollectie afkomstig van de Stichting Nederlands Museum voor Anthropologie en Prehistorie werd uit diverse bronnen opgebouwd en geïnventariseerd door Mw. Adèle Jeannette van Bork-Feltkamp (1893-1970; medewerkster van de Universiteit van Amsterdam en gedetacheerd op het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam). In 1971 werd deze deelcollectie overgebracht van het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam naar het Anatomisch Laboratorium te Leiden en vervolgens in 2006 in permanente bruikleen afgestaan aan de Universiteitsbibliotheek te Leiden.De deelcollectie afkomstig van het Anatomisch Laboratorium van het Leids Universitair Medisch Centrum (een samengaan van de Medische Faculteit van de Universiteit Leiden en het Academisch Ziekenhuis Leiden) werd achtereenvolgens opgebouwd door Joannes Antonius James Barge (1884-1952; hoogleraar anatomie en embryologie 1919-1949), Johan Dankmeijer (1907-1973; hoogleraar anatomie, embryologie en fysische antropologie 1947-1973) en George Johannes Reinald Maat (1946-….; hoogleraar anatomie, in het bijzonder de fysische antropologie 2003-…).

Immediate Source of Acquisition

Het bruikleen bestaat uit twee componenten. Een deel is afkomstig uit de bibliotheek van de afdeling Anatomie (Leids Universitair Medisch Centrum), het andere deel is afkomstig uit de collecties van het Nederlands Museum voor Anthropologie en Prehistorie, welke sinds 1971 in het Anatomisch Laboratorium waren ondergebracht. Bij de sluiting van deze beide zelfstandige bibliotheken in december 2005 zijn de boeken in bruikleen aan de UB gegeven.

Appraisal

De overeenkomst behelst dat de UB alleen die boeken in bruikleen heeft genomen die niet al in de UB aanwezig waren.

Accruals

Incidentele aanvullingen zijn te verwachten.

Existence and Location of Copies

De glasplaten zijn nog niet beschikbaar.

General

Zodra de catalogisering is afgerond, zullen de boeken opgevraagd kunnen worden via de online catalogus. De glasnegatieven zijn nog onderwerp van discussie.

Processing Information

De boeken zullen worden opgenomen in de online catalogus.

Title
Collection guide of the Physical Anthropology and Prehistory collection (19de en 20ste eeuw, incidenteel een oude druk)
Subtitle
Collectie Antropologie en Prehistorie
Author
Dr. Anton van der Lem, 2007
Date
2011
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857