Skip to main content

Topographic prints and drawings collection

 Collection
Identifier: ubl122

Scope and Contents

De topografische collectie van Bodel Nijenhuis is verdeeld in een deelcollectie topografie van Nederland, bestaande uit ca. 10.000 prenten en ca. 1.500 tekeningen, en een deelcollectie buitenlandse topografie, bestaande uit ca. 13.000 prenten en ruim 100 tekeningen. Het betreft één van de grootste verzamelingen topografische prenten en tekeningen, bovendien één van de weinige waarin niet alleen heel Nederland, maar zelfs de hele wereld vertegenwoordigd is.

De nadruk ligt op topografie van steden, waaronder stadsprofielen en afbeeldingen en plattegronden van kerken, raadhuizen, stadspoorten, bruggen en andere gebouwen. Daarbij zijn Leiden en Amsterdam het sterkst vertegenwoordigd. In de collectie bevinden zich verder prenten en tekeningen van dorpen, kloosters, kastelen, buitenplaatsen en landgoederen naast historieprenten en afbeeldingen met archeologische vondsten, waterstaatkundige werken, grafmonumenten en landschappen.

Het grootste deel van de collectie bestaat uit prenten; de meeste daarvan zijn etsen en kopergravures. Andere veel voorkomende druktechnieken zijn lithografieën (steendrukken) en houtsneden, en in mindere mate ook houtgravures, staalgravures, mezzotinten en foto's.Deze thematische collectie maakt grotendeels onderdeel uit van de ubl068 Collectie J.T. Bodel Nijenhuis. Een klein deel van de collectie bevindt zich in de collectie van het Leids Prentenkabinet.

Dates

  • Creation: ca. 1525 - ca. 1985
  • Creation: Bulk 1600-1900

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Extent

25.000 items (circa)

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Collectie topografische prenten en tekeningen, ongeveer voor de helft van gebouwen, steden en andere plaatsen in Nederland, voor de andere helft van plaatsen in het buitenland.

Abstract in English

About half of the topographical prints and drawings collection consist of depictions of buildings, cities and other places in the Netherlands, the other half of places abroad.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De topografische prenten en tekeningen van Nederland zijn ontsloten via de website van het Geheugen van Nederland. De signatuur van elk object wordt in de metadata van GVNL vermeld bij ‘Bron’.

De buitenlandse topografische prenten en tekeningen zijn ontsloten via een fichecatalogus bij de Leeszaal Bijzondere Collecties van de UB Leiden (kamer 211). Hierbij is een systeem gehanteerd op basis van geografische coördinaten.

Immediate Source of Acquisition

J.T. Bodel Nijenhuis (1797-1872) legateerde zijn verzamelingen atlassen, kaarten, portretten en topografische prenten en tekeningen aan de Leidse universiteitsbibltiotheek.

De ca. 2000 topografische prenten en tekeningen in de collectie van het Leidse Prentenkabinet bevinden zich in de Universiteitsbibliotheek sinds de inhuizing van het Prentenkabinet in 2002.

Accruals

Incidenteel wordt er een topografische prent of tekening aangekocht. Dit betreft met name materiaal over Leiden, prenten en tekeningen door Leidse kunstenaars of materiaal dat niet elders in een collectie aanwezig is.

Existence and Location of Copies

Het deel van de collectie dat betrekking heeft op Nederland is volledig ontsloten via de website van het Geheugen van Nederland.

Related Materials

De collectie historieprenten uit het bezit van Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis zijn na zijn overlijden via de veiling bij Frederik Muller terechtgekomen. Deze collectie bevindt zich nu grotendeels in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam. Dit leidt regelmatig tot verwarring omdat Muller in zijn catalogus De Nederlandsche geschiedenis in platen: Beredeneerde beschrijving van Nederlandsche historieplaten, zinneprenten en historische kaarten (1863-1882) naar de Collectie Bodel Nijenhuis verwijst.

Bibliography

  • Kasteleyn, L. Nederland in het licht: Topografische tekeningen van Abraham de Haen (1707-1748) uit de Collectie Bodel Nijenhuis. Leiden 1998.
  • Storms, M. (red.), De verzamelingen van Bodel Nijenhuis: Kaarten, portretten en boeken van een pionier in de historische cartografie. Leiden 2008.
  • Vries, D. de, 'Het kostte mij ...': 25 jaar aanwinsten van de Collectie Bodel Nijenhuis. Leiden 1998.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de catalogus en kan worden geraadpleegd in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Title
Collection guide of the topographic prints and drawings collection (ca. 1525 - ca. 1985)
Subtitle
Collectie topografische prenten en tekeningen
Author
Martijn Storms, 2014
Date
2014
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 25 July 2014: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857