Skip to main content

Portraits of professors collection

 Collection
Identifier: ubl125

Scope and Contents

 • Een belangrijk deel van de portretcollectie bestaat uit de schilderijen in de Senaatskamer, de faculteitskamers en andere vertrekken van het Academiegebouw: ook wel aangeduid als de Collectie Icones Leidenses. Dit is het voor publiek meest zichtbare deel van de collectie.
 • Het meest omvangrijke deel echter, ongeveer 1600 stuks, wordt gevormd door de portretten in de Collectie Bodel Nijenhuis, een groep portretten op papier, verzameld door J.T. Bodel Nijenhuis.
 • De overige portretten, prenten en tekeningen, zijn afkomstig uit de collectie van het Prentenkabinet, een onderdeel van de Universiteitsbibliotheek.
 • Dates

  • Creation: 1575-heden

  Creator

  Conditions Governing Use

  De kwetsbaarheid van sommige schilderijen legt beperkingen op aan de toegankelijkheid. Het is daarom mogelijk dat enkele portretten niet getoond kunnen worden. Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

  Extent

  2400 portretten (circa)

  Language of Materials

  Undetermined

  Abstract in Dutch

  De collectie portretten van hoogleraren van de Universiteit Leiden is een historisch gegroeide, heterogene verzameling van schilderijen, sculpturen, prenten en tekeningen. Zij geeft een (niet compleet) overzicht van professoren die vanaf de stichting van de universiteit in 1575 tot de huidige dag in Leiden werkzaam zijn geweest. Sommige hoogleraren zijn met één, andere met meer portretten vertegenwoordigd.

  Abstract in English

  A somewhat random collection of portraits of professors of Leiden University, paintings, sculptures, prints and drawings.

  Arrangement

  1. Een belangrijk deel van de portretcollectie bestaat uit de schilderijen in de Senaatskamer, de faculteitskamers en andere vertrekken van het Academiegebouw: ook wel aangeduid als de Collectie Icones Leidenses. Dit is het voor publiek meest zichtbare deel van de collectie.
  2. Het meest omvangrijke deel echter, ongeveer 1600 stuks, wordt gevormd door de portretten in de Collectie Bodel Nijenhuis, een groep portretten op papier, verzameld door J.T. Bodel Nijenhuis.
  3. De overige portretten, prenten en tekeningen, zijn afkomstig uit de collectie van het Prentenkabinet, een onderdeel van de Universiteitsbibliotheek.

  Physical Location

  Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties; Academisch Historisch Museum, Academiegebouw; Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC); Faculteitsgebouwen

  Other Finding Aids

  Een gedrukte catalogus van de schilderijen en beeldhouwwerken is verschenen in 1973 (zie Literatuur). Alle werken, zowel de in de catalogus uit 1973 beschreven werken als de prenten en tekeningen, zijn toegankelijk via de beeldbank van de universiteit: Digital Collections.

  Immediate Source of Acquisition

  De herkomst van de portretten is zeer divers. De meeste geschilderde portretten zijn door schenking aan de collectie toegevoegd. Zij werden vaak bij gelegenheid van het emeritaat van de geportretteerde geschonken of, na het overlijden van een hoogleraar, door diens erven aan de universiteit vermaakt. Een groot deel van de prenten en tekeningen, circa 1600 stuks, is afkomstig uit de collectie van J.T. Bodel Nijenhuis (1797-1872) en werd door hem gelegateerd aan de universiteit.

  Accruals

  Incidenteel kunnen er aanvullingen op de collectie verwacht worden.

  Related Materials

  De Universiteitsbibliotheek bezit naast de portretten van hoogleraren een grote hoeveelheid portretten op papier (prenten, tekeningen, foto’s) van andere bekende Nederlanders en buitenlanders, schrijvers, kunstenaars, geleerden, vorsten, predikanten, enz.. Deze zijn te vinden in de beeldbank van de Universiteitsbibliotheek (zie Other Finding Aids). In 2023 is een collection guide gepubliceerd van de portrettencollectie van het Prentenkabinet (ubl683).

  Bibliography

  • Berkvens-Stevelinck, C., Magna commoditas : geschiedenis van de Leidse universiteitsbibliotheek 1575-2000. Leiden 2001.
  • Ekkart, R.E.O. e.a., Icones Leidenses : de portretverzameling van de Rijksuniversiteit te Leiden / samengest. in opdracht van de Stichting Historische Commissie voor de Leidse Universiteit ; [geinventariseerd door Maria F. van Kersen-Halbertsma, W.F. Lash, Th.M. Koornwinder-Wijntjes, K.A.C. Scheers en R.E.O. Ekkart, o.l.v. Henri van de Waal]. Leiden 1973.

  General

  Inlichtingen over inzage van deze collectie kunt u krijgen bij het Academisch Historisch Museum of via de balie van de Leeszaal Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek. De verblijfplaats van de portretten is steeds in de afzonderlijke beschrijvingen in Digital Special Collections vermeld.

  Processing Information

  Aan het einde van de twintigste eeuw zijn de meeste schilderijen en veelal ook de lijsten, meer of minder uitgebreid gerestaureerd.

  Title
  Collection guide of the portraits of professors collection (1575-heden)
  Subtitle
  Collectie portretten van hoogleraren
  Author
  Joke Pronk, Jef Schaeps (2010)
  Date
  2010
  Language of description
  Dutch; Flemish
  Script of description
  Code for undetermined script
  Language of description note
  Beschrijving is in het Nederlands.

  Repository Details

  Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

  Contact:
  Witte Singel 27
  Leiden 2311 BG Netherlands
  +31 71 527 2857