Skip to main content

Theodorus Groenhout collection

 Collection
Identifier: ubl133

Scope and Contents

De collectie bestaat uit 490 titels in 531 banden. De meeste werken zijn uit de zestiende en zeventiende eeuw. Ongeveer twintig procent is na de dood van Groenhout aan de collectie toegevoegd. De titels betreffen doorgaans katholieke theologie en kerkgeschiedenis.

Dates

  • Creation: 1487-1716
  • Creation: Bulk Zestiende en zeventiende eeuw

Language of Materials

Latijn , Frans en Nederlands

Conditions Governing Use

De boeken en handschriften worden ter inzage gegeven in de Leeszaal Bijzondere Collecties. Enkele stukken zijn in slechte staat en dienen met de grootste voorzichtigheid gehanteerd te worden.

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Theodorus Groenhout werd in Haarlem geboren als zoon van de advocaat Willem Groenhout (1608/9-1691), die op 14 mei 1638 trouwde met Liesbeth Dirks Bugge. Zij overleed reeds op 1 februari 1642, zodat Theodorus omstreeks 1640 geboren moet zijn. Zijn vader hertrouwde op 30 januari 1652 met Maria Valcke († 1686). Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren: Franciscus (1653-1704), pastoor in Oost-Zaandam, Johan (1656-1738), advocaat, Elisabeth Maria, geestelijke maagd te Haarlem en Agatha (1663-1704). Theodorus volgde een priesteropleiding in Frankrijk en werd in 1663 gewijd. Hij werd coadjutor in zijn vaderstad Haarlem en stond achtereenvolgens als pastoor in Edam (1665), Limmen (1680) en Noordwijk (1691). De familie was zeer bemiddeld. In Noordwijk was Theodorus de hoogstaangeslagene in het belastingregister. Zijn financiën stelden hem in staat een mooie boekerij aan te leggen op theologisch terrein. Behalve pastoor was hij sinds mei 1666 lid van het kapittel van Haarlem en provicaris voor Haarlem en Groningen. In het conflict dat aanleiding gaf tot de afsplitsing van de oud-katholieke kerk behield Theodorus Groenhout uiteindelijk de kant van Rome.

Extent

531 catalogusnummers (38 meter)

Abstract in Dutch

Bibliotheek van Theodorus Groenhout (ca. 1640-1716), pastoor te Edam (1665), Limmen (1680) en Noordwijk (1691)

Abstract in English

Library of Theodore Groenhout (ca. 1640-1716), roman catholic priest in Edam (1665), Limmen (1680) and Noordwijk (1691)

Arrangement

Er is geen gedrukte inventaris; de boeken zijn opvraagbaar in de electronische catalogus van de UB met de plaatsingscode GROENH 001 etc.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De boeken zijn beschreven in de online catalogus. Ze zijn herkenbaar aan een plaatsingscode die begint met GROENH. Voor de handschriften zie Digital Collections (BPL 3563-3566).

Custodial History

De bibliotheek van Groenhout is altijd in de Noordwijkse rooms-katholieke parochie gebleven en is telkens met pastorie en kerkgebouw meeverhuisd. De bewaaromstandigheden voor een dergelijke kostbare bibliotheek waren echter niet optimaal. Daarop heeft de historische werkgroep van de parochie in 2007 het initiatief genomen een betere bestemming voor de bibliotheek van Groenhout te zoeken.

Immediate Source of Acquisition

Met toestemming van het bisdom Rotterdam is in 2008 de collectie in bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Leiden. Gekozen is voor Leiden omdat belangstellenden uit Noordwijk zo toch toegang tot de collectie hebben, terwijl de Leidse Universiteitsbibliotheek naast de protestantse collectie (NHK, SEMREM en Bibliothèque Wallonne) ook een verzameling catholica wilde verwerven.

Appraisal

De collectie is integraal opgenomen.

Accruals

Toekomstige aanvullingen worden niet verwacht.

Related Materials

Andere pastoors- of parochiebibliotheken bevinden zich in de Universiteitsbibliotheek van de VU te Amsterdam (zie literatuur). De Universiteitsbibliotheek Leiden bezit zelf de bibliotheek van de statie van Kethel (bij Schiedam), evenals die van Langeraar, Nieuwkoop en Edam.

Separated Materials

Uit dezelfde parochie stammen enkele atlassen, die zijn toegevoegd aan de collectie Bodel Nijenhuis van de Universiteitsbibliotheek.

Bibliography

  • Ackermans, G., Herders en huurlingen : bisschoppen en priesters in de Republiek (1663-1705). Amsterdam 2003.
  • Heijting, W. (ed.), Hollandse priesterbibliotheken uit de tijd van de Republiek : catalogus van bibliotheken afkomstig uit de R.K. parochies te Aarlanderveen, Assendelft, Buitenveldert, Voorburg en Zevenhoven, nu opgenomen in de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit. Amstelveen 2005.

General

De boeken kunnen worden aangevraagd via de online catalogus. De handschriften moeten worden aangevraagd op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De collectie is genoemd naar de verzamelaar: Groenhout. De boeken zijn vermoedelijk in de negentiende eeuw (en niet in Groenhouts tijd) genummerd. Deze nummering is aangehouden. De boeken zijn als bruikleen van de parochie ook voorzien van het parochie-stempel. De boeken zijn in maart/april 2009 gecatalogiseerd door Cesar Esponda de la Campa, onder begeleiding van Anton van der Lem. De collectie bevat ook vier handschriften, die zijn opgenomen in de collectie Bibliotheca Publica Latina, onder signatuur BPL 3563-3566.

Title
Collection guide of the Theodorus Groenhout collection (1487-1716)
Subtitle
Collectie Theodorus Groenhout
Author
Anton van der Lem, 2009
Date
2009
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857