Skip to main content

Van Keulen maps collection

 Collection
Identifier: ubl169

Scope and Contents

De collectie bestaat uit 334 min of meer uniforme handgetekende zeekaarten, getekend op bladen van ca. 59 x 99 cm waarop de kaartrand en kompaslijnen gedrukt zijn. De kaarten zijn over het algemeen grootschalige kustkaarten, veelal van havens en baaien, ten behoeve van de kustnavigatie. Ze hebben betrekking op de Atlantische Oceaan, de kusten van Europa, de Middellandse Zee, de kusten van West-Afrika, de kusten van Amerika en de Grote Oceaan.

Dates

  • Creation: 1704-1755
  • Creation: Bulk 1708-1738

Language of Materials

Nederlands, Frans

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

De firma Van Keulen werd opgericht in 1680 door Johannes I van Keulen (1654-1715) en was gevestigd in De Gekroonde Lootsman aan het Amsterdamse havenfront. Het uitgevershuis was gespecialiseerd in zeekaarten, zeeatlassen, stuurmansgidsen en navigatie-instrumenten. Johannes' zoon Gerard van Keulen (1678-1726) en kleinzoon Johannes II van Keulen (1704-1755) waren officiële kaartenmakers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De belangrijkste publicatie van de firma is de vijfdelige Nieuwe groote lichtende zee-fakkel (1682-1684), die regelmatig herdrukt en vertaald is. Een additioneel zesde deel werd in 1753 uitgegeven. In 1885 werd het familiebedrijf geliquideerd.

Extent

334 manuscriptkaarten (30 mappen in 10 laden)

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit 334 grootschalige manuscriptkaarten. Het is vastgesteld dat de collectie oorspronkelijk deel uitmaakte van het bedrijfsarchief van de firma Van Keulen.

Abstract in English

De collection consists of 334 large-scale manuscript charts. The collection was part of the company archive of the publishing house Van Keulen.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De kaarten hebben nagenoeg allemaal dezelfde afmetingen van ca. 59 x 99 cm. Aan de achterzijde zijn de kaarten op blauw papier gezet, vermoedelijk in de 19de eeuw. In het verleden zijn de kaarten opgevouwen bewaard, waardoor in de vouwnaden incidenteel scheuren zijn ontstaan.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De kaarten zijn ontsloten in de online catalogus en Digital Collections. Ook is de gehele collectie opgenomen in The Van Keulen Cartography (2005).

Custodial History

In 1880 trof G.D. Bom de collectie bij de Firma Van Keulen aan (Van Keulen e.a., 1989; Bom, 1885). Het is vastgesteld dat de collectie oorspronkelijk deel uitmaakte van het bedrijfsarchief van de firma Van Keulen. Alleen die kaarten die de annotatie 'origineele' dragen, kunnen tot het bedrijfsarchief in strikte zin gerekend worden.

Immediate Source of Acquisition

330 Manuscriptkaarten van de Collectie Van Keulen zijn aangekocht in 1908. In 1908 werd de Minister van Binnenlandse Zaken geïnformeerd over de op handen zijnde verkoop van de collectie door antiquaar H.G. Bom, waarbij de Nederlandse staat geadviseerd werd deze aan te schaffen. Rijksarchivaris Van Riemsdijk stelde dat het wenselijk was dat de collectie door de staat aangeschaft zou worden, maar dat het Algemeen Rijksarchief niet de geschikte beheerder zou zijn, omdat het geen officiële uitgaven van de staat betrof. Daarom benaderde hij S.G. de Vries, bibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek Leiden, of de collectie mogelijk een aanvulling op de beroemde Bodel Nijenhuis-collectie zou zijn. Van Riemsdijk subsidieerde de aanschaf vervolgens met 1.000 gulden (De Vries, 2005, p. 98).

Drie kaarten zijn door J.T. Bodel Nijenhuis gekocht op de veiling die in 1885 plaatsvond na de liquidatie van de firma Van Keulen. Eén kaart is door voormalig conservator Dirk de Vries aangekocht op een veiling in 1996 (De Vries, 1998, p. 48-49).

Accruals

Wanneer er een manuscriptkaart van de firma Van Keulen te koop aangeboden wordt, zal getracht worden deze voor de collectie aan te schaffen.

Existence and Location of Copies

Digitale afbeeldingen van de kaarten zijn te vinden in Digital Collections. Dit zijn scans van dia's.

Related Materials

In de collectie kaarten en atlassen van de Universiteitsbibliotheek Leiden bevinden zich gedrukte kaarten en atlassen van het uitgevershuis Van Keulen. In de Collection of the Dutch East India Company bevinden zich 79 manuscriptkaarten die zijn vervaardigd in opdracht van de VOC.

Separated Materials

In de Staatsbibliothek zu Berlin bevindt zich een collectie van 120 manuscriptkaarten en in de Biblioteca Angelica in Rome bevindt zich een collectie van 84 manuscriptkaarten van Van Keulen. Kleinere aantallen Van Keulen-manuscriptkaarten zijn te vinden in het Nationaal Archief in Den Haag (69), Maritiem Museum in Rotterdam (29), Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam (22), Bibliothèque nationale de France in Parijs (17), Istituto Historico in Rio de Janeiro (15), Historical Society in New York (14), British Library in Londen (12), Biblioteca Nacional in Madrid (12), Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel (6), Yale Library in New Haven (6), Universiteitsbibliotheek Amsterdam (5), Universiteitsbibliotheek Utrecht (5) en National Library Australia in Sydney (2). Verder bevinden zich nog minimaal 8 kaarten in verschillende andere openbare en particuliere collecties.

Bibliography

  • Bom HGz., G.D., Bijdragen tot eene geschiedenis van het geslacht Van Keulen als boekhandelaars, uitgevers, kaart- en instrumentmakers in Nederland. Eene biblio-cartographische studie. Amsterdam 1885.
  • Keulen, E.O. van, W.F.J. Mörzer Bruyns & E.K. Spits (red.), 'In de Gekroonde Lootsman'. Het kaarten-, boekuitgevers en instrumentenmakershuis Van Keulen te Amsterdam 1680-1885. Utrecht 1989.
  • Vries, D. de, 'Het kostte mij ...'; 25 jaar aanwinsten van de Collectie Bodel Nijenhuis. Leiden 1998.
  • Vries, D. de, Günter Schilder, Willem Mörzer Bruyns, Peter van Iterson & Irene Jacobs, The Van Keulen Cartography Amsterdam 1680-1885. Alphen aan den Rijn 2005.

General

De kaarten kunnen via de online catalogus aangevraagd worden. Ze kunnen vervolgens worden bestudeerd op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Title
Collection guide of the Van Keulen maps collection (1704-1755)
Subtitle
Collectie kaarten van Van Keulen
Author
Martijn Storms, 2011
Date
2012
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 15 October 2015: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857