Skip to main content

Anna Frank-van Westrienen collection

 Collection
Identifier: ubl177

Scope and Contents

De collectie bevat 36 oude drukken uit de periode 1517-1698, meest embleembundels of boeken betreffende het leren van Latijn. De collectie bestaat uit courante titels, maar ook uit zeer zeldzame boeken die niet elders in een Nederlandse bibliotheek aanwezig zijn.

Dates

  • Creation: 1517-1698
  • Creation: Bulk 16de-17de eeuw

Language of Materials

Latijn (34) en Nederlands (2)

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Anna Frank-van Westrienen (1917-2012) studeerde geschiedenis te Leiden, onder andere bij Colenbrander en Huizinga. Zij was aanwezig bij de beroemde rede van Cleveringa, die protesteerde tegen het ontslag van joodse werknemers aan de universiteit. In het voorjaar van 1943 deed zij doctoraal examen aan de Universiteit van Utrecht, toen deze tijdens een korte periode daartoe gelegenheid gaf, zonder een loyaliteitsverklaring te vragen. Tijdens de bezetting was ze actief in het studentenverzet; zo vervaardigde zij o.a. persoonsbewijzen. Begin 1946 trouwde zij met Daan Frank, directeur van de North Holland Publishing Company, waarvan ze het reilen en zeilen met grote belangstelling volgde. Ze wijdde zich vervolgens aan haar man en hun drie kinderen. Toen de kinderen het huis uit waren, wilde ze met een dissertatie bewijzen dat ze haar academische titel verdiende en niet cadeau had gekregen. Ze promoveerde op 9 februari 1983 te Leiden met een proefschrift over de Groote Tour, de educatiereis van Nederlandse jongelingen, vooral in de zeventiende eeuw. Vele jaren later publiceerde zij een studie over het onderwijs van de Latijnse taal in de zeventiende eeuw. Ze had een manuscript van een schoolschrift gevonden, rijk geïllustreerd met emblemata. Een intensieve speurtocht bracht de bronnen aan het licht die door de jonge leerling waren nagetekend om zich elementair Latijn te verwerven. Voor dit onderzoek legde zij zelf een collectie oude drukken aan, meest embleembundels. Dit boek Het schoolschrift van Pieter Teding van Berkhout : vergezicht op het gymnasiaal onderwijs in de zeventiende-eeuwse Nederlanden, werd met een begeleidende expositie ten doop gehouden kort voor haar negentigste verjaardag in de Universiteitsbibliotheek Leiden. De illustraties kwamen voor een belangrijk deel uit de boeken in haar bezit. Deze oude drukken heeft zij gelegateerd aan de UB Leiden en de Koninklijke Bibliotheek. Bovendien legateerde zij een fonds ter uitbreiding van de collectie embleembundels in de UB.

Extent

36 boeken (2 meter)

Abstract in Dutch

Verzameling oude drukken meest betreffende het leren van Latijn en embleemboeken.

Abstract in English

Collection of rare books, for the greater part dealing with how to learn Latin and emblem books.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Mevrouw Frank kocht de oude drukken gericht aan bij antiquariaten en veilinghuizen in binnen- en buitenland, maar meest bij antiquariaat Van der Steur in Haarlem en bij de veilinghuizen Bubb Kuyper (Haarlem) en Burgersdijk en Niermans (Leiden).

Immediate Source of Acquisition

De boeken zijn door mevrouw Frank gelegateerd en kwamen in mei 2012 in de UB.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Separated Materials

De oude drukken uit het legaat die al in de UB Leiden aanwezig waren, zijn door de nabestaanden geschonken aan de Koninklijke Bibliotheek. De boeken die zowel in de UBL als in de KB al aanwezig waren, zijn geveild bij Burgersdijk en Niermans.

Bibliography

  • Frank-van Westrienen, A., De Groote Tour : tekening van de educatiereis der Nederlanders in de zeventiende eeuw. Amsterdam 1983.
  • Frank-van Westrienen, A., Het schoolschrift van Pieter Teding van Berkhout : vergezicht op het gymnasiaal onderwijs in de zeventiende-eeuwse Nederlanden. Hilversum 2007.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De collectie is gelegateerd aan de UB op voorwaarde dat doubletten niet zouden worden opgenomen.

Title
Collection guide of the Anna Frank-van Westrienen collection (1517-1698)
Subtitle
Collectie Anna Frank-van Westrienen
Author
Anton van der Lem, 2012
Date
2012
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 27 September 2012: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857