Skip to main content

Ulrich Gerard Lauts archive

 Fonds
Identifier: ubl183

Scope and Contents

Het archief bestaat uit wetenschappelijke aantekeningen en teksten van verhandelingen betreffende neerlandistiek, vaderlandse geschiedenis en aardrijkskunde, voornamelijk der Nederlandse koloniën (BPL 2245).Het archief is onderdeel van de Collection Bibliotheca Publica Latina.

Dates

  • Bulk ca. 1810-1865

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Ulrich Gerard Lauts (1787-1865) werd geboren in Amsterdam als telg uit een koopmansfamilie. Het handelshuis ging in de Franse tijd ten onder. Lauts volgde lessen handelskennis, maar was vooral geïnteresseerd in de neerlandistiek en de vaderlandse en koloniale geschiedenis. Op deze terreinen verschenen tal van werken van zijn hand. Van 1821-1830 was hij leraar in de Nederlandse taal- en letterkunde aan het Atheneum te Brussel en van 1830-1840 hoogleraar aan het Koninklijk Instituut voor het zeewezen te Medemblik. Tevens was hij aan het eind van zijn leven diplomatiek agent en consul voor de Zuid-Afrikaanse republieken.

Extent

3 meter

Language of Materials

Undetermined

Abstract

Archief van Ulrich Gerard Lauts (1787-1865), historicus en neerlandicus, met wetenschappelijke aantekeningen en teksten van verhandelingen betreffende neerlandistiek, vaderlandse geschiedenis en aardrijkskunde, voornamelijk der Nederlandse koloniën.

Abstract

Papers of Ulrich Gerard Lauts (1787-1865), historian and Dutch language specialist, containing scholarly notes and texts of articles regarding Dutch language and history and geography of the Netherlands, mostly of the Dutch colonies.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Een itembeschrijving van het archief is opgenomen in de catalogus (tab Special Collections). Gebruik de signatuur BPL 2245 als zoekterm. Klik hier voor een inventaris.

Immediate Source of Acquisition

In 1927 geschonken door de erven.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de catalogus onder opgave van signatuur BPL 2245 en kan worden geraadpleegd in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Title
Collection guide of the Ulrich Gerard Lauts archive (ca. 1810-1865)
Subtitle
Archief van Ulrich Gerard Lauts
Author
Arend Pietersma en André Bouwman, 2012
Date
2013
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 3 June 2016: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857