Skip to main content

Petrus Camper archive and collection

 Fonds
Identifier: ubl184

Scope and Contents

Het archief en de collectie bestaan uit ca. 140 dossiers met wetenschappelijke aantekeningen en tekeningen, teksten van verhandelingen, redevoeringen en colleges, en brieven, betreffende de geneeskunde en de biologie (deels verzameld).Het archief is onderdeel van de Collection Bibliotheca Publica Latina.

Dates

  • Creation: Bulk ca. 1750-1789

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Petrus Camper (1722-1789) werd geboren in Leiden. Hij studeerde in Leiden en promoveerde daar in 1746 in de letteren en in de geneeskunde. Hij was hoogleraar geneeskunde in Franeker (1749-1755), Amsterdam (1755-1761) en Groningen (1763-1773). Op zijn landgoed Klein-Lankum in Franeker legde hij een medische collectie aan. Hij was een internationaal befaamd onderzoeker en publicist, lid van enkele wetenschappelijke genootschappen in het buitenland. Tevens was hij een niet onverdienstelijk tekenaar en beeldhouwer en vervulde hij ook enkele politieke functies.

Extent

2.5 meter

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Archief en collectie van Petrus Camper (1722-1789), hoogleraar geneeskunde in Franeker, Amsterdam en Groningen, met wetenschappelijke aantekeningen en tekeningen, teksten van verhandelingen, redevoeringen, colleges en brieven, betreffende de geneeskunde en de biologie (deels verzameld).

Abstract in English

Papers of Petrus Camper (1722-1789), professor of medicine at the universities of Franker, Amsterdam and Groningen, with scientific notes and drawings, texts of articles, speeches and lectures, and letters, regarding medicine and biology (partly collected).

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Enkele itembeschrijvingen zijn opgenomen in de catalogus (tab Special Collections). Gebruik de signatuur BPL 247 als zoekterm.

Immediate Source of Acquisition

Geschonken door de erven. Vgl. de Catalogus Geel (1852), nr. 786.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Ca. 200 brieven van Petrus Camper aan zijn zoons Jacob, Adriaan Gilles en Petrus Everhardus berusten in de Universiteitsbibiotheek Groningen.

Bibliography

  • Biografisch portaal (Camper, Petrus)
  • DBNL (Camper, Petrus)
  • Meijer, M.C. The anthropology of Petrus Camper (1722-1789). [Dissertation University of California]. Los Angeles 1991.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus onder opgave van signatuur BPL 247 + volgnummer en kan worden geraadpleegd in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De brieven in de diverse dossiers zijn in 1999 ingevoerd ten behoeve van de Catalogus Epistularum Neerlandicarum. Thans zijn de 176 beschrijvingen ook in de Catalogus opgenomen.

Title
Collection guide of the Petrus Camper archive and collection (ca. 1750-1789)
Subtitle
Archief en collectie Petrus Camper
Author
Arend Pietersma en André Bouwman, 2012
Date
2013
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 15 February 2022: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857