Skip to main content

Johan Valckenaer archive and collection

 Fonds
Identifier: ubl187

Scope and Contents

Het archief en de collectie bevatten persoonlijke stukken, stukken betreffende familieleden, correspondentie, stukken betreffende de patriotse vluchtelingengemeenschap in Noord-Frankrijk, politieke zaken, zijn gezantschappen en zijn advocatenpraktijk (deels verzameld).Het archief en de collectie zijn onderdeel van de Collectie L.C. Luzac en van de Collectie Bibliotheca Publica Latina.

Dates

  • Creation: Bulk ca. 1780-1821

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Johan Valckenaer (1759-1821) werd geboren in Franeker. Hij studeerde rechten in Leiden en promoveerde daar in 1781. Van 1781-1787 was hij hoogleraar rechten aan de Universiteit Franeker. Hij was een radicaal patriot en nam ontslag toen de Staten van Friesland zijn patriottistische handelingen als rector magnificus afkeurden. In 1787 nam hij de wijk naar Frankrijk en was daar een van de leiders van de patriotse vluchtelingengemeenschap. In 1795 keerde hij terug naar de Republiek en vervulde enkele politieke functies (lid van de Nationale Vergadering en diplomaat in Madrid, Parijs en Berlijn). Na 1811 was zijn politieke rol uitgespeeld en begon hij een praktijk als advocaat.

Extent

6.5 meter

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Archief en collectie van Johan Valckenaer (1759-1821), jurist en patriottenleider, met persoonlijke stukken, stukken betreffende familieleden, correspondentie, stukken betreffende de patriotse vluchtelingengemeenschap in Noord-Frankrijk, politieke zaken, zijn gezantschappen en zijn advocatenpraktijk (deels verzameld).

Abstract in English

Papers of Johan Valckenaer (1759-1821), lawyer and leader of the radical democrats, containing personal papers, correspondence, papers regarding the Dutch patriot refugee community in the North of France, political issues, his function as ambassador in different countries, his practice as a lawyer (partly collected).

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Itembeschrijvingen van de stukken zijn opgenomen in de catalogus (tab Special Collections). Gebruik de signaturen BPL 1026-1043 als zoekterm.

Immediate Source of Acquisition

In 1877 geschonken door de erven L.C. Luzac.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus onder opgave van de signaturen BPL 1026-1043 en kan worden geraadpleegd in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De brieven in BPL 1030-1042 zijn in de jaren 1985-1986 gecatalogiseerd ten behoeve van de Catalogus Epistularum Neerlandicarum. Thans zijn de ca. 750 beschrijvingen ook vindbaar in de catalogus.

Title
Collection guide of the Johan Valckenaer archive and collection (ca. 1780-1821)
Subtitle
Archief en collectie Johan Valckenaer
Author
Arend Pietersma en André Bouwman, 2012
Date
2013
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 5 September 2014: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857