Skip to main content

Lodewijk Caspar Valckenaer archive and collection

 Fonds
Identifier: ubl188

Scope and Contents

Archief en collectie bestaan uit persoonlijke papieren, brieven, wetenschappelijke aantekeningen, uittreksels en teksten van verhandelingen voornamelijk over Griekse filologie, aantekeningen voor colleges, collegedictaten, geannoteerde boeken, alsmede diverse manuscripten en brieven betreffende andere (meest Leidse) geleerden. Klik hier voor een overzicht.Deze collectie is onderdeel van de Collectie L.C. Luzac en van de Collectie Bibliotheca Publica Latina.

Dates

  • Creation: Bulk ca. 1740-1785

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Lodewijk Caspar Valckenaer (1715-1785) werd geboren in Leeuwarden. Hij studeerde letteren en theologie in Franeker, waar hij in 1737 promoveerde. Daarna vervolgde hij zijn studie in Leiden. In 1740 werd hij conrector van de Latijnse school in Kampen, in 1741 hoogleraar Grieks en later ook Griekse antiquiteiten in Franeker en in 1766 hoogleraar Grieks en vaderlandse geschiedenis in Leiden. Hij was een leerling van Hemsterhuis en behoorde tot diens school. Johan Luzac, broer van zijn schoonzoon Etienne Luzac volgde Valckenaer op als hoogleraar Grieks, heeft zijn postume werken uitgegeven en een groot deel van zijn bibliotheek gekocht. Zijn erfgenamen behielden het archief. Hiertoe behoorde een enorme verzameling lexicografische aantekeningen.

Extent

9 meter

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Archief en collectie van Lodewijk Caspar Valckenaer (1715-1785), Leids hoogleraar Grieks en vaderlandse geschiedenis, met persoonlijke papieren, wetenschappelijke aantekeningen, uittreksels en teksten van verhandelingen voornamelijk over Griekse filologie, aantekeningen voor colleges, collegedictaten, geannoteerde boeken en epistolaria van enkele andere Leidse hoogleraren, onder wie Perizonius en Ruhnkenius.

Abstract in English

Papers and collection Lodewijk Caspar Valckenaer (1715-1785), professor of Ancient Greek language and literature, and history of the Netherlands at Leiden University, with personal papers, scholarly notes, extracts and texts mainly about the Ancient Greek language, lecture notes, annotated books and epistolaria of some other Leiden professors, among which Perizonius and Ruhnkenius.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Itembeschrijvingen van de archiefstukken zijn opgenomen in de catalogus (tab Special Collections). Gebruik de signaturen BPL 336-591 of het trefwoord L.C. Valckenaer als zoekterm.

Een deel van de brieven is uitgegeven (brieven aan Johann August Ernesti en correspondentie met David Ruhnkenius).

Immediate Source of Acquisition

Door aankoop en vererving verzameld door Valckenaers achterneef L.C. Luzac (1786-1861). Na Luzacs dood door diens weduwe in 1861 geschonken.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Tussen de libri annotati bevinden zich ca. 120 drukken met annotaties van L.C. Valckenaer.

Bibliography

  • Biografisch portaal (Valckenaer, Lodewijk Caspar)
  • Catalogus compendiarius continens codices omnes manuscriptos qui in Bibliotheca Academiae Lugduno-Batavae asservantur. Vol. 1 (Leiden 1932), 2.1 (Leiden 1934), 2.2 (Leiden 1935).
  • Molhuysen, P.C., Codices Bibliothecae Publicae Latini. Lugdunum Batavorum 1912.
  • DBNL (Valckenaer, Lodewijk Caspar)

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de catalogus onder opgave van de gewenste signatuuur.

Processing Information

De collectie is in 1861 bij binnenkomst geïnventariseerd (zie voor de inventaris BPL 592). De manuscripten (BPL 341-591) zijn beschreven in Molhuysen 1912, p. 112-144. Een beknopt overzicht van de manuscripten bevindt zich in de Catalogus compendiarius, vol. 1 (1932), van de brieven, in vol. 2.1 (1934) en 2.2 (1935). De brieven zijn in de jaren 1984-1985 ingevoerd ten behoeve van de Catalogus Epistularum Neerlandicarum, en thans ook beschikbaar in de catalogus.

Title
Collection guide of the Lodewijk Caspar Valckenaer archive and collection (ca. 1740-1785)
Subtitle
Archief en collectie Lodewijk Caspar Valckenaer
Author
Arend Pietersma en André Bouwman, 2012
Date
2014
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 5 September 2014: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857