Skip to main content

Franz Marius Theodor de Liagre Böhl archive

 Fonds
Identifier: ubl198

Scope and Contents

Het archief bestaat uit correspondentie en dossiers op onderwerp betreffende assyriologie en de archeologie van het Midden-Oosten.

BPL 3081 — Brieven aan De Liagre Böhl, gerangschikt naar afzender (320 omslagen).

BPL 3082 — Dossiers met brieven gerangschikt naar onderwerp. Omvat: 1. Studenten en doctorandi. - 2. Belangstellenden, niet studenten. - 3. Groningen, collega’s en vrienden. - 4. Leiden, collega’s en vrienden. - 5. Amsterdam, collega’s en vrienden. - 6. Utrecht, collega’s en vrienden. - 7. Italië, collega’s en vrienden. - 8. Frankrijk, collega’s en vrienden. - 9. Engeland, Schotland, collega’s en vrienden. - 10. Duitsland (België, Luxemburg), collega’s en vrienden 11. Oostenrijk, collega’s en vrienden. - 12. Hongarije-Bohemen, collega’s en vrienden. -13. Bohemen, collega’s en vrienden. - 14. Scandinavië, collega’s en vrienden. - 15. Denemarken (Rusland), collega’s en vrienden. - 16. Rusland, Turkije, Indië. - 17. Amerika, collega’s en vrienden. - 18. Palestina, collega’s en vrienden. - 19. Baghdad, collega’s en vrienden.

BPL 3083 — Dossiers gerangschikt naar onderwerp. Omvat: 1. Lezingen. - 2. Tekst en uitleg. Praktische bijbelverklaring. - 3. Recensies (van publ. Böhl). - 4. Congressen, jubilea tentoonstellingen. - 5. Bestuursfuncties, benoemingen. - 6. Uitnodigingen, benoemingen. - 7. Biographica Leidensia (gestencilde circulaires). - 8. Kampman, Van Proosdij, Van Haeften (Ex Oriënte Lux, NINO). - 9. Curatoren Assyriologische Werkkamer. - 10. Kerkelijke hulpacties etc. - 11. Graffiti Transjordanië (foto’s). - 12. Opgraving van Sichem. - 13. Reinigen en “opbakken” kleitabletten (lab. Prof. C. Brittner, Berlijn). - 14. Reizen Egypte, Iran. - 15. Reizen in Oostersche landen. - 16. Varia, China etc. (foto’s).

Het archief is onderdeel van de Collection Bibliotheca Publica Latina.

Dates

  • Creation: Bulk ca. 1910-1976

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Franz Marius Theodor Böhl (1882-1976), vanaf 1949 de Liagre Böhl, werd geboren in Wenen. Hij studeerde theologie (met specialisatie Oude Testament) en semitische talen in Erlangen, Leipzig en Berlijn en promoveerde in de taalkunde in Leipzig (1908) en in de theologie in Bonn (1911). Van 1912-1913 was hij privaatdocent in Berlijn, van 1913-1927 hoogleraar Hebreeuws en Israëlitische oudheden in Groningen en van 1927-1952 hoogleraar Babylonisch-Assyrische taal- en letterkunde in Leiden. De grote archeologische ontdekkingen, die kleur gaven aan de wereld van het Oude Testament, fascineerden hem. In 1926-1928 nam hij zelf als epigraaf deel aan opgravingen in Palestina. Daarnaast maakte hij verscheidene studiereizen naar het Midden-Oosten. Hij legde de basis voor de grote collectie kleitabletten die nu aanwezig is in het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten in Leiden. Als theoloog van de ethische richting wist hij een confessionele Bijbeluitleg te verbinden met resultaten van wetenschappelijk onderzoek. De vergelijking tussen Mesopotamië en het oude Israël vormde een rode draad in zijn werk. Met lezingen en krantenartikelen populariseerde hij zijn vakgebied. Als lid van de door ex-keizer Wilhem II in het leven geroepen ‘Doorner Arbeitsgemeinschaft’ was hij regelmatig te gast op huis Doorn. Bibliografische overzichten van zijn werk vindt men in De Liagre Böhl 1953 en Beek 1973.

Extent

1.2 meter

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Archief van Franz Marius Theodor de Liagre Böhl (1882-1976), Leids hoogleraar Babylonisch-Assyrische taal- en letterkunde, met correspondentie en dossiers betreffende assyriologie en de archeologie van het Midden-Oosten.

Abstract in English

Papers of Franz Marius Theodor de Liagre Böhl (1882-1976), professor of the languages and history of Babylon and Assyria at Leiden University, containing correspondence and files regarding assyriology and archeology of the Middle East.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Itembeschrijvingen van de archiefstukken zijn opgenomen in de Catalogus (tab Special Collections). Gebruik de signaturen BPL 3081-3083 of het trefwoord Liagre als zoekterm. De brieven in BPL 3081 zijn nader ontsloten en eveneens opgenomen in de Catalogus.

Immediate Source of Acquisition

In 1985 geschonken door de erven (Journaaldatum 1985/06/14).

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

In het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten in Leiden berusten foto's, notities, collegeaantekeningen en manuscripten van De Liagre Böhl.

Bibliography

  • M.A. Beek & al. (eds.), Symbolae biblicae et Mesopotamicae. Francisco Mario Theodoro de Liagre Böhl dedicatae. Leiden 1973.
  • Biografisch portaal (Liagre Böhl, Franz Marius Theodor de)
  • Liagre Böhl, F.M.Th. de, Opera minora. Studies en bijdragen op Assyriologisch en Oudtestamentisch terrein. Groningen 1953.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de Catalogus en kan worden geraadpleegd in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De brieven aan De Liagre Böhl (BPL 3081) zijn in 1992 per correspondent ontsloten: 320 beschrijvingen, opgenomen in de Catalogus.

Title
Collection guide of the Franz Marius Theodor de Liagre Böhl archive (ca. 1910-1976)
Subtitle
Archief van Franz Marius Theodor de Liagre Böhl
Author
Arend Pietersma en André Bouwman, 2013
Date
2013
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 25 September 2013: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857