Skip to main content

Gerard Louwrens Tichelman archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl243

Scope and Contents

Het archief bevat stukken met betrekking tot de ambtelijke loopbaan van Gerard Louwrens Tichelman (1893-1962) op de Molukken, Sumatra en Borneo, stukken en correspondentie behorende bij zijn publicistische arbeid en stukken samenhangend met het lidmaatschap van diverse organisaties, zoals Rijkseenheid-organisaties, Nieuw-Guinea-organisaties en Stichting Door de Eeuwen Trouw.Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1916-1962

Language of Materials

Nederlands, Frans, Indonesisch

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Gerard Louwrens Tichelman (1893-1962) begon zijn Indische loopbaan in de cultures en werkte tussen 1913 en 1916 op ondernemingen in de Lampongse Districten en vervolgens op de Oostkust van Sumatra. In 1916 trad hij als aspirant-gezaghebber op de Molukken toe tot het Binnenlands Bestuur. Na diverse overplaatsingen in de archipel eindigde zijn loopbaan als bestuursambtenaar in 1937 in de afdeling Simeloengoen. Na een periode van verlof in 1937 keerde Tichelman niet meer terug naar Indië. In Nederland werd hij benoemd tot conservator van de afdeling Volkenkunde van het Koloniaal Instituut te Amsterdam. In 1945 zette Tichelman zijn werkzaamheden voort binnen de afdeling Algemene Zaken van bovengenoemd instituut. In deze periode publiceerde hij diverse werken op het gebied van de etnologie, zoals de Batakse kunst en plastiek uit Java. Tichelman was in 1949 een van de oprichters van het Nationaal Nieuw-Guinea Comité. Ook was hij betrokken bij de Stichting Door de Eeuwen Trouw, die het opnam voor de in 1950 uitgeroepen Republiek der Zuid-Molukken. In 1958 ging Tichelman met pensioen (Knaap 1995, pp. 9-13).

Extent

1279 omslagen (3.5 meter)

Abstract in Dutch

Het archief bevat stukken met betrekking tot de ambtelijke loopbaan van Gerard Louwrens Tichelman (1893-1962) op de Molukken, Sumatra en Borneo stukken en correspondentie behorende bij zijn publicistische arbeid en stukken samenhangend met het lidmaatschap van diverse organisaties, zoals Rijkseenheid-organisaties, Nieuw-Guinea-organisaties en Stichting Door de Eeuwen Trouw.

Abstract in English

The archive contains material concerning Gerard Louwrens Tichelman’s (1893-1962) colonial administrative career on the Moluccas, Sumatra and Borneo, journalistic essays written by Tichelman and documents related to Tichelman’s membership of various organizations such as the so-called Rijkseenheid organizations, organizations involved in New Guinea and the association named Stichting Door de Eeuwen Trouw.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Immediate Source of Acquisition

Het archief Tichelman werd aan het KITLV geschonken door Mevrouw M.H. Tichelman-Beckman in 1962. Aanvullingen kwamen van H.F.Th. Tichelman, G.J. Thomassen en E. Braches in 1993 en van A.J. Bomans en H.F.Th. Tichelman in 2006 en 2007.

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Knaap, G.J. Inventaris Collectie G.L. Tichelman: H 814. Leiden 1995.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. De foto’s zijn raadpleegbaar via de Image Collection (KITLV).

Processing Information

Het archief Tichelman wordt bewaard onder signatuur D H 814, omslagen 1-1279. De kaarten en boeken behorende bij het archief zijn overgebracht naar de respectievelijke collecties van het KITLV en beschreven in de catalogus. De foto’s zijn overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV; ze zijn gedigitaliseerd en opgenomen in de beeldbank.Voor de inventaris zie Toegang tot de collectie.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 65.

Title
Collection guide of the Gerard Louwrens Tichelman archive (KITLV) (1916-1962)
Subtitle
Archief van Gerard Louwrens Tichelman (KITLV)
Author
Liesbeth Ouwehand, 2014
Date
2015
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 25 November 2016: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857