Skip to main content

Dutch Republic State documents collection

 Collection
Identifier: ubl254

Scope and Contents

Gedrukte exemplaren en afschriften van resoluties, sententies, ingekomen en uitgegane stukken en processtukken meest van de Staten-Generaal, de Staten van Holland, de Hoge Raad van Holland en Zeeland en het Hof van Holland over de periode ca. 1600-1800, serieel geordend of geordend per zaak (b.v. een juridisch geschil) of onderwerp (b.v. de Oost- en West-Indische Compagnie, buitenlandse zaken, posterijen, politie, de admiraliteit, het collateraal, Vianen, Veere en Vlissingen, Rotterdam, dijken en rivieren, zeedijken, kerkelijke zaken, het Twaalfjarig Bestand, de Vrede van Munster e.d.).

Dates

  • Creation: Bulk 1600-1800

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Extent

17 meter

Abstract in Dutch

Deze collectie bevat gedrukte exemplaren en afschriften van resoluties, sententies, ingekomen en uitgegane stukken en processtukken meest van de Staten-Generaal, de Staten van Holland, de Hoge Raad van Holland en Zeeland en het Hof van Holland over verschillende onderwerpen uit de periode ca. 1600-1800.

Abstract in English

This collection contains printed and written copies of the resolutions, sentences, correspondence etc. of the States General and other governmental bodies in the Dutch Republic about various subjects during the period 1600-1800.

Arrangement

De inventarisnummers zijn gespecificeerd onder handhaving van de oude signaturen, en geordend op onderwerp.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Klik hier voor de inventaris van de collectie.

Immediate Source of Acquisition

De collectie lijkt niet in zijn geheel te zijn aangekocht. Los daarvan is het mogelijk dat een groot deel via aankoop of schenking in één keer is verworven. De signaturen verwijzen naar een afzonderlijke lijst in de catalogus van Tydeman uit 1801-1813, aangevuld tot 1860 (voornamelijk BA I, inv.nr. C42-5 en -5*), getiteld ‘Rechtsgeleerde Faculteit in Folio’. Deze lijst bevat beknopte beschrijvingen van het grootste deel van de stukken, meestal identiek aan de korte zaakaanduidingen op de rug van de banden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Separated Materials

De meeste stukken zijn eveneens aanwezig in met name de archieven van de Staten-Generaal en andere bestuurlijke en rechtsprekende colleges, berustend in het Nationaal Archief in Den Haag, in samenhang met andere, in deze collectie niet aanwezige stukken.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus (tab Special collections). De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

In 2015 is op basis van de oude beschrijvingen een inventaris samengesteld. De collectie wordt bewaard onder de signatuur STA, gevolgd door een inventarisnummer.

Title
Collection guide of the Dutch Republic State documents collection (1600-1800)
Subtitle
Collectie staatsstukken
Author
Arend Pietersma, 2015
Date
2016
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 25 April 2016: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857