Skip to main content

Portrait collection of the Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (MNL)

 Collection
Identifier: ubl256

Scope and Contents

De meeste verzamelingen (m.u.v. AMN 340-345) zijn onderdeel van de Bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (sinds 1876 als langdurig bruikleen ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek Leiden).

Dates

  • Creation: Bulk 19e-20e eeuw

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

De originelen zijn slechts bij uitzondering en na voorafgaande toestemming van de conservator Westerse Handschriften raadpleegbaar.

Biographical / Historical

De portretten zijn bijeengebracht door vier verzamelaars die ook actief waren in de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde: Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis (1797-1872) werd na een rechtenstudie aan de Universiteit Leiden in 1821 firmant van boekhandel-uitgeverij Luchtmans. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan het verzamelen van kaarten, topografische prenten en tekeningen en van portretten. Bodel Nijenhuis was in de jaren 1839-1861 secretaris van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Jan Jacobus Franciscus Wap (1806-1880) doceerde aan de Militaire Academie te Breda en publiceerde over letterkundige onderwerpen. Hij was bevriend met Willem Bilderdijk, met wie hij correspondeerde en wiens begrafenis hij betaalde.Johannes Dyserinck (1835-1912), doopsgezind predikant in Vlissingen, Den Helder en Rotterdam, publiceerde over godsdienstige onderwerpen maar ook over Nederlandse letterkundige auteurs als Wolff en Deken, Bellamy, Beets, Bosboom-Toussaint, Klikspaan en HaverSchmidt.

Andries Albert van Rijnbach (1879-1953) doceerde na een studie Nederlands o.m. aan het gymnasium te Leiden. Hij promoveerde in 1926 op een proefschrift over de kluchten van Bredero en was in de jaren 1928-1951 bibliothecaris van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Extent

1600 portretten (circa)

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Portretten van Nederlandse en Vlaamse letterkundigen en geleerden, verzameld in de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw en thans berustend in de Bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Abstract in English

Portraits of Dutch and Flemish literary authors and scholars, collected during the nineteenth and first half of the twentieth century and presently kept in the Library of the Society of Dutch Literature.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De afzonderlijke itembeschrijvingen zijn opgenomen in de Catalogus (tab Special Collections). Gebruik de genoemde signaturen als zoekterm.

Immediate Source of Acquisition

De portretten werden door Bodel Nijenhuis en Dyserinck bij hun overlijden gelegateerd, en door Wap en de Erven Rijnbach geschonken aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De collectie is digitaal beschikbaar via links bij deze collectiebeschrijving en via itembeschrijvingen in de catalogus. Voor een totaaloverzicht van de digitale collectie binnen de catalogus klik hier. Met vervolgacties kunt u dan verder inperken, via filteropties (Refine My Results) of Advanced Search.

Related Materials

Portretten van Leidse hoogleraren. De geschilderde portretten (Icones Leidenses) zijn afkomstig van hoogleraren of hun erven. De ca. 1600 gegraveerde en getekende portretten zijn door J.T. Bodel Nijenhuis gelegateerd aan de Universiteit Leiden. Zie ubl683 voor de portrettencollectie van het Prentenkabinet.

Bibliography

General

Zie Existence and Location of Copies en Conditions Governing Use.

Processing Information

Dankzij een projectsubsidie van het landelijk conserveringsprogramma Metamorfoze is de collectie in 2005-2009 opnieuw geborgen in omslagen en gedigitaliseerd. De scans zijn in 2015 online gezet.

Title
Collection guide of the portrait collection of the Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (MNL) (19e-20e eeuw)
Subtitle
Collectie portretten van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (MNL)
Author
André Bouwman
Date
2015
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 21 March 2019: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857