Skip to main content

Ephemera collection (MNL)

 Collection
Identifier: ubl257

Scope and Contents

De meeste verzamelingen (m.u.v. 273 D 29; 3697 A 15; PLANO 63 B 1-2) zijn onderdeel van de ubl056 Bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (sinds 1876 als langdurig bruikleen ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek Leiden).

Dates

  • Creation: Bulk 19e eeuw

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

De originelen zijn slechts bij uitzondering en na voorafgaande toestemming van de conservator gedrukte werken raadpleegbaar.

Biographical / Historical

Het materiaal is door diverse personen bijeengebracht, onder wie de Leidse hoogleraar wiskunde David Bierens de Haan (1822-1895), de boekhandelaar en uitgever Arie Cornelis Kruseman (1818-1894), de letterkundige Jan Jacobus Franciscus (1806-1880) en de predikant en Leidse hoogleraar godgeleerdheid Laurentius Knappert (1863-1943).

Extent

2000 items (circa)

Abstract in Dutch

Selecties van (gedigitaliseerd) efemeer drukwerk: brochures, ordonnanties, reglementen, circulaires, liedbladen, gelegenheidsgedichten, affiches, knipsels uit dagbladen en periodieken etc. Verzameld door particulieren met belangstelling voor bepaalde letterkundige en historische onderwerpen.

Abstract in English

Selections of (digitized) printed ephemera: brochures, announcements, songs, poems, posters, pamphlets, cuttings from newspapers and periodicals etc. Collected by private individuals with interest in certain literary or historical topics.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De afzonderlijke itembeschrijvingen zijn opgenomen in de online catalogus (tab Special Collections). Gebruik de genoemde signaturen als zoekterm.

Immediate Source of Acquisition

De particuliere verzamelingen zijn op diverse tijdstippen verworven door de Universiteitsbibliotheek Leiden (273 D 29; 3697 A 15; PLANO 63 B 1-2) en de Bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (overige signaturen).

Accruals

Regelmatig wordt de collectie aangevuld met efemeer drukwerk.

Existence and Location of Copies

De collectie is digitaal beschikbaar via links bij deze collectiebeschrijving (zie de Deelcollecties in de Inventory) en via itembeschrijvingen in de catalogus. Voor een totaaloverzicht van de digitale collectie binnen de catalogus klik hier. Met vervolgacties kunt u dan verder inperken, via filteropties (Refine My Results) of Advanced Search.

Related Materials

Een grote hoeveelheid efemeer drukwerk van de Maatschappij (oorspronkelijk geborgen in portefeuilles) wordt thans gecatalogiseerd onder signaturen beginnend met PORTEF.

Bibliography

Processing Information

Dankzij een projectsubsidie van het landelijk conserveringsprogramma Metamorfoze is de collectie in 2005-2009 opnieuw geborgen in omslagen en gedigitaliseerd. De scans zijn in 2015 online gezet.

Title
Collection guide of the ephemera collection (MNL) (19e eeuw)
Subtitle
Collectie efemeer drukwerk (MNL)
Author
André Bouwman
Date
2015
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 February 2016: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857