Skip to main content

Photography documentation collection

 Collection
Identifier: ubl262

Scope and Contents

De Collectie Documentatie Fotografie bevat o.a. documentatie over:

 1. ca. 3500 Nederlandse fotografen/fotoateliers
 2. buitenlandse fotografen
 3. geschiedenis van de Nederlandse fotografie en Nederlandse fotografenverenigingen
 4. tentoonstellingen

Dates

 • Creation: 1839-heden

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits, Engels, Frans

Conditions Governing Access

Een deel van de documentatie betreffende Gerard Fieret (de correspondentie) is alleen ter inzage met toestemming van de conservator fotografie.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Het Prentenkabinet der Rijksuniversiteit Leiden besloot in 1952 onder leiding van Prof. Hans van de Waal naast prenten en tekeningen ook fotografie te gaan verzamelen t.b.v. onderzoek en onderwijs.

Extent

147 meter

Abstract in Dutch

De Collectie Documentatie Fotografie verzamelt materiaal over individuele fotografen en de geschiedenis van de fotografie, vooral in Nederland. De collectie omvat knipsels (artikelen uit kranten en tijdschriften), uitnodigingskaarten voor tentoonstellingen, correspondentie, aantekeningen van fotografen, archiefmateriaal van verenigingen, etc. De documentatie is bijeengebracht door het Prentenkabinet van de (Rijks-)Universiteit Leiden, vanaf 2002 aangevuld door de afdeling fotografie van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Abstract in English

The Photograpy Documentation Collection brings together materials concerning photographers and the history of photography, mainly in the Netherlands. The collection consists of cuttings (articles from newspapers and journals), invitations for exhibitions, correspondence, notes by photographers, archival records, etc. The documentation is gathered by the Print Room of Leiden University, from 2002 by the Photography Department of Leiden University Library.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Klik hier voor de lijst met documentatiemappen Nederlandse fotografen en voor de lijst met documentatiemappen tentoonstellingen.

Custodial History

De Collectie Documentatie Fotografie is tot stand gekomen door schenking van begeleidend materiaal bij het collectioneren van foto’s door het Prentenkabinet der Rijksuniversiteit Leiden vanaf 1953. Daarnaast werd via een abonnement op een knipseldienst documentatie verworven. Vanaf midden jaren 1970 werd ter voorbereiding van de publicatie Fotografie in Nederland 1839-1920, onder redactie van Ingeborg Leijerzapf actief informatie verzameld door Nederlandse fotografen en instellingen aan te schrijven ter verkrijging van gegevens. In latere jaren werd de documentatie dagelijks aangevuld met materiaal door een daarvoor aangestelde documentatiemedewerker.

Immediate Source of Acquisition

Bij de inhuizing van het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden in de Universiteitsbibliotheek Leiden in 2002 is ook de Collectie Documentatie Fotografie ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

De collectie wordt incidenteel nog aangevuld.

Bibliography

 • Barents, E. (red.), Fotografie in Nederland 1940-1975. Den Haag 1978.
 • Bool, F. en K. Broos (red.), Fotografie in Nederland 1920-1940. Den Haag 1979.
 • Leijerzapf, I. (red.), Fotografie in Nederland 1839-1920. Den Haag 1978.
 • Leijerzapf, I. (red.), Geschiedenis van de Nederlandse fotografie in monografieën en thema-artikelen. Alphen aan den Rijn/Amsterdam 1984-2011.
 • Leijerzapf, I. (red.), Het beslissende beeld. Hoogtepunten uit de Nederlandse fotografie van de 20e eeuw / The decisive monent. Dutch photography from the 20th century. Amsterdam 1991.

General

De documentatie kan worden aangevraagd via de online catalogus (tab Special Collections, Uncatalogued materials, Request materials in the Reading Room). De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De documentatiemappen van de Nederlandse en buitenlandse fotografen/fotoateliers en van de Nederlandse Fotografenverenigingen zijn alfabetisch gerangschikt op naam van de fotograaf of vereniging. De documentatiemappen over de geschiedenis van de fotografie zijn gerangschikt op thema.

Title
Collection guide of the photography documentation collection (1839-heden)
Subtitle
Documentatie fotocollectie
Author
Maartje van den Heuvel, 2015
Date
2016
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

 • 31 October 2016: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857