Skip to main content

Cornelis Johannes Kneppelhout collection (MNL)

 Collection
Identifier: ubl265

Scope and Contents

De collectie bestaat uit alle publicaties van Johannes Kneppelhout in boekvorm, d.w.z. zijn zelfstandige publicaties en bijdragen aan almanakken e.d.

Dates

  • Creation: 19e-20e eeuw
  • Creation: Bulk Negentiende eeuw

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Cornelis Johannes (Kees) Kneppelhout werd geboren op 1 augustus 1925 te Lochem en haalde zijn HBS-diploma te Winterswijk (1943). Vanaf mei 1946 volgde hij als adelborst de eerste naoorlogse opleiding tot marineofficier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) te Den Helder. Op 1 januari 1948 werd hij benoemd tot officier bij de Koninklijke Marine. Van 1964 tot 1967 was hij werkzaam als conservator van het Marinemuseum in Den Helder. Bij het bereiken van de vijftigjarige leeftijd kreeg hij functioneel leeftijdsontslag. Hij verhuisde daarop met zijn echtgenote en hun twee kinderen naar Doetinchem. Daar vervulde hij tot 1989 een parttime functie als secretaris van de landinrichtingscommissie.

Vanwege zijn historische belangstelling was hij mede-oprichter en/of bestuurder van enkele historische verenigingen, waaronder de Nederlandse vereniging ter beoefening van de militaire historie (Mars et Historia). Daarbij kwam ook de familiehistorie Kneppelhout in beeld. In dit onderzoek kon hij de mythe ontzenuwen dat de Kneppelhouts uit Saksen voor de pest naar Nederland uitgeweken waren. Blijkens de archieven lag de oorsprong in de regio Wezel/Büderich. Vele leden Clüppelholt voeren met hun scheepjes vanuit Wezel naar Dordrecht met wijn, molenstenen, hout enz. Eén Clüppelholt huwde te Dordrecht. Deze werd de Nederlandse stamvader. De nieuwe genealogie verscheen in het Nederlands Patriciaat.Tijdens dit onderzoek groeide het idee om van de schrijver Johannes Kneppelhout (pseud. Klikspaan, 1814-1885) alle publicaties te verzamelen. De aankoop op een boekenmarkt van de twaalf delen Geschriften was het begin. Bezoeken aan boekenmarkten en grote boekenveilingen volgden, met mooie aankopen.

Extent

115 titels, 94 items (3.5 meter)

Abstract in Dutch

Volledige verzameling van de geschriften van de Nederlandse schrijver Johannes Kneppelhout in boekvorm, verzameld door C.J. Kneppelhout.

Abstract in English

Complete collection of the writings of the Dutch author Johannes Kneppelhout printed in bookform, gathered by C.J. Kneppelhout.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Alle boeken zijn beschreven in de online catalogus en hebben een signatuur die begint met KNEPP.

Immediate Source of Acquisition

Met de uitdijende omvang van de Kneppelhoutverzameling kwam de vraag: Hoe later? Een tip bracht Kees Kneppelhout in contact met de Universiteitsbiliotheek Leiden. In 2006 was hij samen met zijn vrouw in de UB Leiden voor de ondertekening van de schenkingsverklaring. Na het overlijden van zijn vrouw werd het grote huis te Doetinchem hem wat te veel en in 2012 besloot hij de boeken (met warme hand) te schenken. Sedert juni 2013 bewoonde Kees Kneppelhout een appartement in een oud kloosterpand (een rijksmonument) te ‘s-Heerenberg. Hij is in 2017 overleden. In 2016 schonk hij nog drie alba amicorum betreffende de familie van Kneppelhout.

Appraisal

Het betreft een complete verzameling van alle publicaties van Johannes Kneppelhout, alle in goede staat.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Er zijn natuurlijk ook vele boeken van Kneppelhout in de Bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, die als langdurig bruikleen in de UB Leiden berust, maar deze hebben allemaal heel verschillende signaturen en vormen ook geen zelfstandige, samenhangende collectie.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd in de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Alle items zijn ontsloten in de online catalogus en hebben een signatuur die begint met collectieaanduiding “KNEPP”

Title
Collection guide of the Cornelis Johannes Kneppelhout collection (MNL) (19e-20e eeuw)
Subtitle
Collectie Cornelis Johannes Kneppelhout (MNL)
Author
Anton van der Lem, 2015
Date
2017
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 11 December 2017: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857