Skip to main content

Collection of the Federation of Netherlands Amateur Photographers Associations (Het Fotografisch Museum)

 Collection
Identifier: ubl275

Scope and Contents

De collectie bestaat uit 1141 foto’s, waaronder vijftien daguerreotypieën, foto’s van Henri Berssenbrugge, Albert Greiner, Carl Mögle en vele andere fotografen, en tien objecten fotografica.

Dates

  • Creation: 1890-1915

Conditions Governing Access

Er zijn geen openbaarheidbeperkingen van toepassing op deze collectie.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Foto’s zijn uitzonderlijk gevoelig voor warmte en luchtvochtigheid. Ze worden bewaard in een speciaal geklimatiseerde fotokluis. Foto’s worden pas na een acclimatiseringstijd van minimaal 24 uur aan u ter beschikking gesteld.

Biographical / Historical

De collectie Het Fotografisch Museum werd op twee plaatsen gestart. In 1910 begon in Amsterdam de Amateur Fotografen Vereniging (AFV – later werd hier Nederlandse aan toegevoegd en heette de club NAFV) een collectie die vooral de technologische ontwikkeling van de fotografie zou moeten representeren. Dit gebeurde naar aanleiding van een demonstratie van een oude camera door handelaar in fotografische apparatuur C.A.P. (Kees) Ivens. In 1912 nam in Haarlem een groep fotografen van de Nederlandse Club voor Fotokunst (NCvFK) het initiatief tot het aanleggen van een collectie foto’s van historische en artistieke betekenis, die de basis zou moeten vormen voor een toekomstig Museum voor Fotografie.

De NCvFK was in 1907 opgericht door een groep notabele amateur-fotografen, waaronder sommigen afkomstig van de Amsterdamse AFV. Naar voorbeeld van 'The Brotherhood of the Linked Ring' in Engeland, beoogde deze club de artistieke fotografie te bevorderen. Fotograaf en picturalist Adriaan Boer was voorman van de club, waartoe ook de bekende picturalisten Ernst Loeb, Johan Huijsen en Berend Zweers behoorden. De verschillende fotografenverenigingen onderhielden in een internationaal circuit veel contact met elkaar, ontmoetten elkaar bij fototentoonstellingen en -salons en waren erg belangrijk voor de technische en kunstzinnige ontwikkeling van de fotografie in die tijd. 6 April 1911 vermeldden de notulen van de NCvFK voor het eerst het initiatief tot de oprichting van de fotocollectie. Op 15 maart 1912 berichtte het fototijdschrift De Camera voor het eerst over de pogingen van deze club om een 'collectie fotografieën van historische en artistieke betekenis' onder te brengen bij een bestaand museum: het toenmalige Museum van Kunstnijverheid in Haarlem. Ook het blad Focus van Adriaan Boer maakte regelmatig melding van het bestaan van de fotocollectie. Men verzamelde foto’s en andere objecten die de technische evolutie van de fotografie illustreerden, plus artistieke – picturalistische – foto’s uit de eigen tijd. Van een fotografie-afdeling bij het Museum voor Kunstnijverheid is het nooit gekomen en het museum zelf sloot zijn deuren in 1926. In 1927 hernoemde het comité dat verantwoordelijk was voor de collectie de vereniging tot 'Nederlandsch Fotografisch Museum'. Daarna ontbreekt berichtgeving over de collectie nagenoeg, totdat de Bond van Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV, het landelijk overkoepelend orgaan van alle fotoclubs in Nederland, tegenwoordig de 'Fotobond', die de kern van de collectie op dat moment beheerde, deze in 1953 overdraagt aan het Leidse Prentenkabinet.

Extent

1141 foto’s en 10 objecten fotografica

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Verzameling foto’s die in 1953 door de Bond van Nederlandsche Amateurfotografen Verenigingen (BNAFV) is geschonken. De collectie was de vroegste aanzet in Nederland tot een museale fotocollectie, die de artistieke en technische ontwikkelingen van de fotografie moest representeren voor fotografiegeschiedschrijving en museale doeleinden.

Abstract in English

Collection that was gifted in 1953 by the Federation of Netherlands Amateur Photographers Associations (BNAFV). The collection was the first impetus in the Netherlands to representing the artistic and technical development of photography for photohistorical and museological purposes.

Arrangement

Binnen de inventaris is geen inhoudelijke ordening aangebracht. De nummers zijn volgnummers op basis van binnenkomst in de collectie.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Immediate Source of Acquisition

In 1953 werd de verzameling door de BNAFV geschonken.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

In 1968 schonk de NAFV wederom een fotocollectie aan Universiteit Leiden. Deze bestond uit 164 afdrukken van fotografen, waaronder enkele toonaangevende zoals Bernard Eilers, Henri Berssenbrugge, Karl Schenker en A.S. Weinberg. Deze collectie bevat ook vroege foto’s, gedateerd vanaf circa 1910. Die collectie als geheel is echter van later datum. Ze heeft geen deel uitgemaakt van bovengenoemde fotocollectie die in Het Fotografisch Museum moest uitmonden en is ook herkenbaar aan een andere signatuur: beginnend met PK-F-H.

Bibliography

  • Leijerzapf, I.Th. Juwelen voor een fotomuseum = Masterpieces of Dutch Pictorial Photography 1890-1915, Leiden 1998.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de catalogus (Special Collections). De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Conditions Governing Use.

Processing Information

De objecten van de collectie Het Fotografisch Museum hebben de inventarisnummers PK-F-A.1 tot en met PK-F-A.1141.

Title
Collection guide of the collection of the Federation of Netherlands Amateur Photographers Associations (Het Fotografisch Museum) (1890-1915)
Subtitle
Collectie van de Bond van Nederlandse Amateurfotografen Verenigingen (Het Fotografisch Museum)
Author
Maartje van den Heuvel, 2018
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 7 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857