Skip to main content

Edam priest library

 Fonds
Identifier: ubl280

Scope and Contents

De collectie bestaat uit 359 titels. De meeste werken zijn uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. De titels betreffen doorgaans katholieke theologie en kerkgeschiedenis. Daarnaast zijn er nog vier handschriften die tot de collectie behoren (sign. BPL 3683-3686).

Dates

  • Creation: 1473-1946
  • Creation: Bulk 16e-18e eeuw

Language of Materials

Latijn en Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

In het Noord-Hollandse stadje Edam was tijdens de Republiek een rooms-katholieke ‘statie’, Sint-Nicolaas geheten, bediend door priesters. Deze verwierven boeken voor hun eigen geestelijke ontwikkeling en om in discussie met andersgelovigen het rooms-katholieke standpunt te kunnen verdedigen. De boeken gingen na hun overlijden over in het bezit van de statie, later parochie. In de loop van vier eeuwen is hierdoor een bijzondere oude collectie ontstaan.

Extent

359 catalogusnummers (26 meter)

Abstract in Dutch

Bibliotheek van de rooms-katholieke statie, later parochie, Sint Nicolaas te Edam.

Abstract in English

Library of the roman catholic priests in the town of Edam.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De boeken zijn vindbaar in de online catalogus via de signatuur EDAM. De handschriften hebben de signaturen BPL 3683-3686.De titelbeschrijvingen in de oude catalogus (Brinkkemper 1995) zijn lang niet altijd betrouwbaar.

Immediate Source of Acquisition

Nadat de verwerving van de priesterbibliotheken van Kethel, Noordwijk (Groenhout), Langeraar en Nieuwkoop door de Universiteitsbibliotheek Leiden bij de bisdommen van Rotterdam en Amsterdam/Haarlem bekend was geworden, is ook de collectie Edam aan de UB Leiden aangeboden.

Appraisal

De collectie is volledig opgenomen omdat ze als geheel een goed beeld geeft van wat een priesterbibliotheek uit de tijd van de Republiek bevat.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

De Universiteitsbibliotheek Leiden bezit ook de bibliotheek van de statie van Kethel (bij Schiedam), van Noordwijk (collectie Groenhout), van Langeraar en van Nieuwkoop. Andere priester- of parochiebibliotheken bevinden zich in de Universiteitsbibliotheek van de VU te Amsterdam (zie Heijting 2005).

Bibliography

  • Ackermans, G., Herders en huurlingen : bisschoppen en priesters in de Republiek (1663-1705). Amsterdam 2003
  • Brinkkemper, D., Bibliotheca pastoralis Edamensis : catalogus van de bibliotheek van de Sint-Nicolaasparochie te Edam. Edam 1995.
  • Heijting, W. (ed.), Hollandse priesterbibliotheken uit de tijd van de Republiek : catalogus van bibliotheken afkomstig uit de R.K. parochies te Aarlanderveen, Assendelft, Buitenveldert, Voorburg en Zevenhoven, nu opgenomen in de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit. Amstelveen 2005.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De collectie gedrukte werken is in 2014 gecatalogiseerd. Daarbij is de nummering gehandhaafd uit de bestaande catalogus: Bibliotheca Pastoralis Edamensis (zie literatuur).

Title
Collection guide of the Edam priest library (1473-1946)
Subtitle
Priesterbibliotheek van Edam
Author
Anton van der Lem, 2015
Date
2018
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 11 December 2018: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857