Skip to main content

Charles Oke van der Plas archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl286

Scope and Contents

Charles Olke van der Plas (1891-1977) was in Nederlands-Indië werkzaam als lid van de Raad van Indië en bestuursambtenaar. Het archief bestaat uit particuliere correspondentie, stukken met betrekking tot zijn functies als diplomaat en VN-vertegenwoordiger, publicaties en letterkundige stukken.Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1874-1975

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Indonesisch

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Charles Olke van der Plas (1891-1977) startte zijn bestuurlijke loopbaan in 1912 als administratief ambtenaar bij het Binnenlands Bestuur op Java. Nadat hij in 1919 werd toegelaten tot de Bestuursacademie in Nederland raakte zijn carrière in een stroomversnelling. In de periode 1921-1926 was hij consul te Djeddah. In 1927 zette hij weer voet op Javaanse bodem en was hij waarnemend Adviseur voor Inlandse Zaken. In 1932 werd Van der Plas benoemd tot resident van Cheribon op West-Java en tevens tot voorzitter van de Overdrachtscommissie. Deze commissie werd opgericht om de machtsoverdracht voortvloeiend uit de decentralisatiepolitiek voor te bereiden. In 1936 vervolgde hij zijn loopbaan als gouverneur van Oost-Java. Vanaf 1941 nam hij plaats in de Raad van Indië. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hij met luitenant-gouverneur-generaal H.J. van Mook (1894-1965) naar Australië gezonden om de Nederlands-Indische regering voort te zetten. In 1944 werd Van der Plas benoemd tot directeur Binnenlands Bestuur in het kader van de heroprichting van de Nederlands-Indische regering in ballingschap. In oktober 1945 keerde hij als regeringsadviseur samen met Van Mook terug op Java. Tussen 1944 en 1946 was Van der Plas tevens adviseur voor Islamitische zaken. Na de soevereiniteitsoverdracht bekleedde Van der Plas diverse adviserende functies voor onder andere de Verenigde Naties.

Extent

43 inventarisnummers in 2 dozen

Abstract in Dutch

Charles Olke van der Plas (1891-1977) was in Nederlands-Indië werkzaam als lid van de Raad van Indië en bestuursambtenaar. Het archief bestaat uit particuliere correspondentie, stukken met betrekking tot zijn functies als diplomaat en VN-vertegenwoordiger, publicaties en letterkundige stukken.

Abstract in English

Charles Olke van der Plas (1891-1977) was a member of the so-called Raad van Indië, Dutch East Indies Council, and colonial administrator. The archive consists of private correspondence, and material concerning his career as a diplomat and as a UN deputy.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Immediate Source of Acquisition

Het archief Van der Plas werd in de periode 2008-2009 door diens kleinzoon, O.R. de Lange, geschonken aan het KITLV. In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De foto’s behorende bij het archief kunnen worden geraadpleegd via de Image Collection (KITLV).

Related Materials

Ook in het Nationaal Archief bevindt zich een archief van Ch.O. van der Plas.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1566.

De foto’s behorende bij het archief zijn overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV en te raadplegen via de Image Collection (KITLV).

Dit was vroeger het KITLV inventaris 212.

Title
Collection guide of the Charles Oke van der Plas archive (KITLV) (1874-1975)
Subtitle
Archief van Charles Oke van der Plas (KITLV)
Author
Liesbeth Ouwehand, 2015
Date
2017
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 6 March 2017: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857