Skip to main content

Map collection of the Ministerie van Zaken Overzee

 Collection
Identifier: ubl293

Scope and Contents

Collectie atlassen en kaarten afkomstig van het voormalige Ministerie van Zaken Overzee betrekking hebbend op Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen (West-Indië).

Dates

  • Creation: 1800-1963

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

De collectie gaat terug op het in 1814 opgerichte Departement van Koophandel en Koloniën. Het Ministerie van Koloniën werd in 1842 een zelfstandig departement. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de naam van het ministerie een aantal keer. Vanaf 1957 heette het departement Ministerie van Zaken Overzee. In 1959 hield het op als zelfstandig ministerie en werd, inclusief haar bibliotheek, ondergebracht bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Na de soevereiniteitsoverdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1962 werd het bibliotheekmateriaal van de 'Oost' afgestoten.

Extent

80 atlassen (circa) en 80 kaarten (circa)

Language of Materials

Undetermined

Abstract in Dutch

Collectie atlassen en kaarten afkomstig van het voormalige Ministerie van Zaken Overzee (tot 1951: Ministerie van Koloniën) betrekking hebbend op Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen (West-Indië).

Abstract in English

Mapcollection from the former Ministry of Overseas Affairs (until 1951: Ministry of Colonial Affairs) on the Dutch East Indies, Surinam and the Dutch Antilles (the West Indies).

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De atlassen zijn beschreven in de online catalogus, de losse kaarten in de fichecatalogus bij de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Immediate Source of Acquisition

In februari 1963 bood minister van Binnenlandse Zaken E.H. Toxopeus zijn collega van Onderwijs J. Cals aan de gehele bibliotheek op te laten nemen in die van de Universiteit Leiden. Het toenmalige Algemeen Rijksarchief (ARA) in Den Haag maakte bezwaar tegen de overname door de Universiteitsbibliotheek Leiden. Dit bezwaar werd gehonoreerd voor wat betreft het kaartmateriaal. De Rijksarchivaris kon beschikken over de kaarten en plans voor zover deze tot de archivalia behoorden. Een klein deel was toen echter al aan de Leidse universiteitsbibliotheek overgedragen. Hierdoor werd een moeizame operatie in gang gezet waarbij per kaart vastgesteld moest worden of het een archiefstuk betrof. In 1972 werd besloten het gehele kaartenbestand als archief te beschouwen en alleen de dubbele gedrukte kaarten naar Leiden over te brengen. Tot 1979 zijn er kaarten naar de Universiteitsbibliotheek Leiden overgebracht. Tenslotte werd er in 1991 voor een pragmatische oplossing gekozen: zowel het Algemeen Rijksarchief als de Universiteitsbibliotheek Leiden behielden het kaartmateriaal dat zij op dat moment in hun bezit hadden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Deze cartografische collectie maakt deel uit van de Collectie Zaken Overzee.

Separated Materials

Het grootste deel van de kaartcollectie van het voormalig Ministerie van Koloniën is ondergebracht in het Nationaal Archief in Den Haag (4.MIKO).

Bibliography

  • Balk, G.L., F.E.Ch. Hoste & K. Zandvliet, Inventaris van de kaarten en tekeningen van het Ministerie van Koloniën (1702)1814-1963. 's-Gravenhage 1993.
  • Hartmann, A., Catalogus van de boeken en kaarten uitmakende de bibliotheek van het Departement van Koloniën. 's-Gravenhage 1898-1930 [met 8 vervolgdelen].

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Er is gekozen voor volledige integratie in het al aanwezige bezit. Alle atlassen kregen een nieuwe signatuur. Alleen de stempel van de bibliotheek van het Ministerie van Koloniën herinnert nog aan de herkomst. De losse kaarten zijn ondergebracht in COLLBN Port 217 N 14 t/m 67 en COLLBN Port 218 N 1 t/m 24.

Title
Collection guide of the map collection of the Ministerie van Zaken Overzee (1800-1963)
Subtitle
Collectie kaarten van het Ministerie van Zaken Overzee
Author
Martijn Storms, 2015
Date
2016
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 19 September 2016: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857