Skip to main content

Dante Alighieri collection

 Collection
Identifier: ubl303

Scope and Contents

De collectie bestaat uit ruim vijfhonderd titels en bevat uitgaven van Dante’s werken en studies daarover in alle courante talen van Europa, maar meest in het Italiaans.

Dates

  • Creation: 16de-20ste eeuw
  • Creation: Bulk Meest 20ste eeuw

Language of Materials

Italiaans, Nederlands en andere moderne talen

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Barthilda Sophia (Tilly) Swart is geboren in 1918. Van 1936 tot in de herfst van 1940 was ze werkzaam bij het Nederlands consulaat in Genua, dat een druk scheepvaartverkeer met Rotterdam onderhield. In 1947 trouwde ze met Jaap van de Sande, apotheker. In 1949 kon hij de dan nog enige apotheek in Vlissingen overnemen. Jaap van de Sande verzamelde boeken op zijn vakgebied: de farmacie, in de breedste betekenis van het woord. Tilly legde zich toe op het verzamelen van edities van Dante Alighieri en van boeken over hem. Zij reisden naar boekenbeurzen en veilingen in binnen- en buitenland. Tijdens hun vakanties bezochten zij samen antiquariaten waarbij zij ieder op hun eigen gebied naar bijzondere uitgaven zochten. Daarnaast was ze een drijvende kracht in de Dante-kring Zeeland. In het jaar 2000 liet ze een catalogus (Aristodemo 2000) van haar verzameling vervaardigen, die toen uit bijna 900 titels bestond. Een jaar later was de collectie niet langer te handhaven in de bescheiden ruimte van het Vlissingse hofje dat de collectie onderdak bood. De collecties Van de Sande en Dante verhuisden naar het landgoed Landfort bij het dorpje Megchelen in Gelderland, tegen de Duitse grens. Daar stonden de collecties enkele jaren, weliswaar in fraaie, houten kasten, maar in dubbele rijen en zonder ook maar een enkele bezoeker. In 2010 namen Tilly van de Sande-Swart en de Van de Sande-stichting het aanbod aan van de Leidse Universiteitsbibliotheek om beide collecties over te nemen en ter beschikking te stellen van het publiek. Tilly van de Sande-Swart overleed in 2011.

Extent

565 boeken (35 meter)

Abstract in Dutch

Edities van en studies over Dante Alighieri (1265-1321), verzameld door Tilly van de Sande-Swart.

Abstract in English

Editions of and studies about by Dante Alighieri (1265-1321), gathered by Tilly van de Sande-Swart.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

De boeken zijn in de online catalogus te vinden met shelfmark DANTE. In 2000 is een gedrukte catalogus verschenen (Aristodemo 2000). Let wel: een aantal boeken met deze signatuur is afkomstig uit de verzameling van T.J.B. Swanenburg, welke in 2014 is geschonken.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2010 door Tilly van de Sande-Swart geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Leiden, samen met de collectie botanie en farmacie van haar echtgenoot, Jaap van de Sande.

Appraisal

De collectie Dante is in zijn geheel opgenomen, d.w.z. ook de boeken waarvan al een exemplaar in de UB Leiden aanwezig was. Doubletten binnen de collectie zijn echter niet opgenomen.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

De collectie Dante is in 2014 uitgebereid met boeken uit de verzameling van T.J.B. Swanenburg. Verspreid in de collecties van de UB bevinden zich ook andere edities van en over Dante, niet afkomstig uit de verzamelingen van Tilly van de Sande-Swart en T.J.B. Swanenburg.

Bibliography

  • Aristodemo, D. La Colleczione Dantesca Tilly van de Sande-Swart.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De boeken van voor 1900 komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties; de boeken van na die tijd zijn uitleenbaar.

Processing Information

De boeken zijn gecatalogiseerd en berusten onder signaturen die beginnen met de aanduiding DANTE.

Title
Collection guide of the Dante Alighieri collection (16de-20ste eeuw)
Subtitle
Collectie Dante Alighieri
Author
Anton van der Lem, 2015
Date
2018
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 10 December 2018: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857