Skip to main content

Govert Cornelis Zijlmans archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl308

Scope and Contents

Het archief van Govert Cornelis Zijlmans bestaat uit 967 stamboekkaarten met bijlagen, documentatie over Java, Borneo, Sumatra en Oost Indonesië en uit onderzoeksaantekeningen. Als bijlage tot de stamboekkaarten zijn er vragenlijsten, uitgewerkte interviews en interviews op CD's (oorspronkelijk 130 audiocassettes). In totaal zijn 380 ambtenaren geïnterviewd. Van 526 bestuursambtenaren zijn eveneens stamboekkaarten opgemaakt. Deze ambtenaren hebben om diverse redenen niet meegedaan aan het onderzoek. Tenslotte bevat de collectie 61 stamboekkaarten, soms met bijlagen, van ambtenaren die buiten het Binnenlands Bestuur werkzaam zijn geweest.Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1945-1950

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Inzage is alleen mogelijk met toestemming van de conservator.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Zie ook Conditions Governing Access.

Biographical / Historical

Govert Cornelis Zijlmans, geboren in Rotterdam op 14 september 1950, is historicus en Surinamist. Hij studeerde sociologie en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 1985 promoveerde hij op het proefschrift Eindstrijd en ondergang van de Indische bestuursdienst; corps van het Binnenlands Bestuur op Java, 1945-1950.

Extent

974 mappen

ruim 100 CD’s

Abstract in Dutch

Het Archief Zijlmans is ontstaan tijdens het promotieonderzoek van Govert Cornelis Zijlmans (1950- ). De inhoud behelst interviews met oud-bestuursambtenaren over de periode 1940-1950, de slotfase van het Nederlandse gezag in de Indonesische archipel. Het onderzoek was hoofdzakelijk gericht op de Binnenlands Bestuur-ambtenaren die destijds waren tewerkgesteld op Java, een gebied waar de onafhankelijkheidsstrijd zich in alle hevigheid afspeelde.

Abstract in English

The Zijlmans Archive is formed during the doctoral research of Govert Cornelis Zijlmans (1950- ). The content includes interviews with former government officials over the period of 1940-1950. This research focused mainly on the Interior administration officials who were then employed on Java.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Zoek voor de audio-opnamen in de catalogus op het tabblad Leiden Collections, gebruik de naam van de geïnterviewde als zoekterm en verfijn eventueel de zoekresultaten door bij Refine my results te kiezen voor Audio.

Custodial History

Schenking van de Nederlandse Organisatie voor Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek (ZWO) in 1987.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Zijlmans, G. C., Eindstrijd en ondergang van de Indische bestuursdienst : het corps Binnenlands Bestuur op Java : 1945-1950 = (Final struggle and downfall of the Indian Civil Administration : the Civil Service Corps on Java 1945-1950). Amsterdam 1985.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1201. Dit was vroeger KITLV inventaris 32.

De audio-opnamen uit het archief zijn overgebracht naar de audiovisuele collectie van het KITLV. Ze hebben als signatuur D AUD 1098 tot en met D AUD 1227. Een aantal audio-opnamen is bij het overzetten op CD vernietigd vanwege de slechte staat. De oude aanduidingen verwijzen naar de verschillende series, te weten: ZWO, P (de Philips-banden), Rocrin, Romeinse cijfers, letters en een serie cijfers.

Title
Collection guide of the Govert Cornelis Zijlmans archive (KITLV) (1945-1950)
Subtitle
Archief van Govert Cornelis Zijlmans (KITLV)
Author
Lam Ngo, 2015
Date
2017
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 4 July 2023: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857