Skip to main content

Johan Theodorus Broekhuijse archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl309

Scope and Contents

Het Archief Johan Theodorus Broekhuijse (1929- ) betreft zijn werkzaamheden als bestuursambtenaar in Hollandia, de Baliemvallei en de Schouten eilanden.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1937-1966

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels en Indonesisch

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Johan Theodorus (Jan) Broekhuijse (1929- ) studeerde niet-westerse sociologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht waar hij in 1958 cum laude afstudeerde. In januari 1959 vertrok hij naar NederlandsNieuw-Guinea waar hij ambtenaar werd in dienst van het Nederlands bestuur. Hij verrichtte onderzoek naar de levensomstandigheden van de verstedelijkte Papoea's in Hollandia. In hetzelfde jaar werd hij overgeplaatst naar de oostelijke berglanden, standplaats Wamena, waar het Nederlandse bestuur nog helemaal voet aan de grond moest krijgen. Als staflid van het Kantoor Bevolkingszaken werd hij vrijgesteld voor wetenschappelijk onderzoek van de cultuur van de Dani in de Baliemvallei.

Na zijn terugkeer naar Nederland in 1964 werkte Broekhuijse enkele jaren als ambtenaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en werkte aan zijn proefschrift over de Dani waarop hij in 1967 promoveerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In dat jaar werd hij aangesteld als wetenschappelijk ambtenaar bij de Afdeling Anthropologie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Tot aan zijn pensioen in 1994 is Broekhuijse aan het Tropeninstituut verbonden geweest, waarbij hij voornamelijk op ontwikkelingsprojecten gericht onderzoek deed in Afrika.

Extent

1264 mappen (4 meter)

Abstract in Dutch

Het Archief Johan Theodorus Broekhuijse (1929- ) betreft zijn werkzaamheden als bestuursambtenaar in Hollandia, de Baliemvallei en de Schouten eilanden.

Abstract in English

The archive of Johan Theodorus Broekhuijse relates his work as administrator in Hollandia, the Baliem valley and the Schouten islands.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Schenking van J.Th. Broekhuijse

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Broekhuijse, J.Th., De Wiligiman-Dani : een cultureel-anthropologische studie over religie en oorlogvoering in de Baliem-vallei. [Proefschrift Utrecht]. Tilburg 1967.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1334.

De kaarten uit het archief zijn overgebracht naar de kaartenverzameling van het KITLV en aan te vragen via de online catalogus.

De foto’s, affiche en tekening behorende bij het archief zijn overgebracht naar de betreffende collecties van het KITLV en te raadplegen via de Image Collection (KITLV).

Dit was vroeger het KITLV inventaris 91.

Title
Collection guide of the Johan Theodorus Broekhuijse archive (KITLV) (1937-1966)
Subtitle
Archief van Johan Theodorus Broekhuijse (KITLV)
Author
Lam Ngo, 2015
Date
2017
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 9 May 2017: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857