Skip to main content

Archive of Bohn Stafleu Van Loghum

 Fonds
Identifier: ubl317

Scope and Contents

Het archief van uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum (BSL) bestaat uit het eigen bedrijfsarchief (1990-2000) en dat van de voorgangers Bohn, Scheltema & Holkema te Utrecht (1986-1990), Samsom Stafleu te Alphen aan den Rijn (1951-1990) en Van Loghum Slaterus te Deventer (1978-1990).Het archief is ontsloten via een voorlopige inventaris en kent de volgende indeling:AA-AF Archief Bohn Stafleu van Loghum, (1929) 1990-2001

 1. AA Algemeen: eigendom, organisatie, directievergaderingen en huisvesting
 2. AB Financiële administratie (begrotingen, jaarverslagen)
 3. AC Correspondentie
 4. AD1 Stukken m.b.t. planning, productie, distributie en receptie van uitgaven (algemeen)
 5. AD2 Promotiemateriaal (fondscatalogi, prospectussen, etc.)
 6. AD3 Stukken m.b.t. afzonderlijke uitgaven
 7. AE Personeel
 8. AF Varia

B Archief Bohn, Scheltema & Holkema, 1986-1990

CA-CE Archief Stafleu, 1951-1990

 1. CA Stafleu
 2. CB Stafleu & Zoon
 3. CC Stafleu's Wetenschappelijke Uitgeverij
 4. CD Stafleu & Tholen
 5. CE Samsom Stafleu

D Archief Van Loghum Slaterus, 1978-1990

Dates

 • Creation: 1929-2001
 • Creation: Bulk 1990-2001

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum is in 1990 ontstaan uit de samenvoeging van drie toenmalige Wolters Kluwer bedrijven: Bohn, Scheltema & Holkema te Utrecht, Samson Stafleu te Alphen aan den Rijn en Van Loghum Slaterus te Deventer. Elk van deze drie uitgeverijen was op haar beurt weer het resultaat van verschillende overnames, fusies en splitsingen. Bohn Stafleu van Loghum vestigde zich in Houten, aan De Molen. Vervolgens vestigde het bedrijf zich in juni 2000 in een nieuw, op maat gebouwd bedrijfsgebouw aan Het Spoor 2. Bohn Stafleu Van Loghum is gespecialiseerd in het uitgeven van boeken op medisch gebied, net als de drie voorgangers. Bij Bohn, Scheltema & Holkema lag de nadruk op medische en paramedische boeken, bij Van Loghum Slaterus op de geestelijke gezondheidszorg en welzijn. Samsom Stafleu was actief op beide gebieden. Vanaf 2007 is het bedrijf onderdeel van Springer Nederland.

Extent

5.2 meter

Abstract in Dutch

Archief van uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum en die van haar voorgangers Bohn, Scheltema & Holkema te Utrecht, Samsom Stafleu te Alphen aan den Rijn en Van Loghum Slaterus te Deventer.

Abstract in English

Archive of publishing house Bohn Stafleu Van Loghum and those of its predecessors Bohn, Scheltema & Holkema in Utrecht, Samsom Stafleu in Alphen aan den Rijn en Van Loghum Slaterus in Deventer.

Arrangement

In 2016 is een voorlopige inventaris samengesteld waarin de stukken opnieuw geordend zijn, maar waarbij de fysieke ordening ongemoeid is gelaten. In de voorlopige inventaris vindt men derhalve niet-opeenvolgende inventarisnummers die verwijzen naar de oorspronkelijke fysieke ordening.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Van het archief is een voorlopige inventaris beschikbaar.

Immediate Source of Acquisition

Het archief van Bohn Stafleu Van Loghum is in 2005 door de uitgeverij geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief van uitgeverij De Erven F. Bohn voorganger van Bohn, Scheltema & Holkema, wordt eveneens bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Separated Materials

In het Letterkundig Museum in Den Haag wordt het brievenarchief van uitgeverij Van Loghum Slaterus bewaard.

Bibliography

 • Baarsel, M. van en P. Gijsbers, 'Van De Erven F. Bohn tot Bohn Stafleu Van Loghum', in Gijsbers (e.a.), Deugdelijke arrebeid(2002), p. 247-275.
 • Bohn Stafleu Van Loghum
 • Gijsbers, P.C. en A. van Kempen, (red.), Deugdelijke arrebeid vordert lang bepeinzen. Jubileumboek uitgegeven ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van uitgeverij Bohn, 1752-2002. Houten 2002.
 • Wikipedia (Bohn Stafleu Van Loghum)

General

De archiefstukken kunnen worden aangevraagd via de online catalogus (tab Special Collections, Request materials in the Reading Room). Ze komen ter inzage in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Bij overdracht bestond het archief uit vier delen: het archief van Bohn Stafleu Van Loghum (BSL), en dat van de drie voorgangers Bohn, Scheltema & Holkema, Samsom Stafleu en Van Loghum Slaterus. Binnen elk deel zijn de stukken opeenvolgend genummerd, waarbij geen rekening is gehouden met de aard van het materiaal en gerelateerde stukken elders in het archief. Het archief is vooralsnog niet bewerkt.

Subject

Title
Collection guide of the archive of Bohn Stafleu Van Loghum (1929-2001)
Subtitle
Archief van Bohn Stafleu Van Loghum
Author
Mart van Duijn, 2016
Date
2017
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

 • 2 November 2017: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857