Skip to main content

Annotated books collection

 Collection
Identifier: ubl318

Scope and Contents

Libri annotati zijn aangeduid met een signatuur beginnend met een cijfer uit de reeks 754-766. Deze worden beheerd als onderdeel van de Westerse handschriften. Ook buiten die reeks bevinden zich echter gedrukte werken met aantekeningen. Van de geannoteerde werken is een overzicht gemaakt waarin de libri annotati op alfabetische volgorde van annotatus zijn opgenomen (zie Toegang tot de collectie).

Dates

  • Creation: 1514-2006

Language of Materials

Verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans en Latijn

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Onder de gedrukte werken binnen de Bijzondere Collecties is een groot aantal werken met daarin aantekeningen van lezers en bezitters. Deze aantekeningen kunnen een belangrijke bron zijn voor de provenance en de receptiegeschiedenis van een werk. Zo zijn er oude drukken met daarin aantekeningen van hoogleraren en andere personen die in de geschiedenis van de Universiteit Leiden een grote rol hebben gespeeld, zoals bijvoorbeeld Joseph Scaliger (1540-1609), Isaac Vossius (1618-1689) en Christiaan Huygens (1629-1695).

Extent

4600 plus gedrukte werken

Abstract in Dutch

De Collectie libri annotati bestaat uit gedrukte werken met daarin handschriftelijke aantekeningen.

Abstract in English

The Libri Annotati Collection consists of printed works containing manuscript annotations.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Afzonderlijke itembeschrijvingen van de libri annotati zijn opgenomen in de online catalogus (tab Special Collections). Gebruik de in het overzicht genoemde signaturen als zoekterm: alfabetische lijst en lijst op signatuur.

Immediate Source of Acquisition

Libri annotati bevinden zich in meerdere deelcollecties en zijn op verschillende momenten verworven. Zie voor informatie over de verwerving de afzonderlijke itembeschrijvingen in de catalogus.

Accruals

Gedrukte werken met daarin handschriftelijke aantekeningen worden nog steeds verworven, daarnaast worden dergelijke werken ook aangetroffen in de collectie.

Bibliography

  • Annotated Books Online
  • Brayman Hackel, H., Reading Material in Early Modern England. Print, Gender and Literacy. Cambridge 2005.
  • Grafton, A., ‘Discitur ut agatur. How Gabriel Harvey read his Livy’, in: S. A. Barney (red.), Annotation and its Texts. New York/Oxford 1991, pp. 108-129.
  • Jackson, H., Marginalia. Readers Writing in Books. New Haven/Londen 2001.
  • Jardine, L. en A. Grafton, ‘“Studied for action”. How Gabriel Harvey read his Livy’, in: Past and Present, a Journal of Historical Studies 129 (1990), pp. 30-78.
  • Orgel, S., ‘Margins of Truth’, in: A. Murphy (red.), The Renaissance Text. Theory, Editing, Textuality. Manchester 2000, pp. 91-107.
  • Sherman, W.H., Used Books. Marking Readers in Renaissance England. Philadelphia 2008.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Een deel van libri annotati die berusten onder signaturen beginnend met een cijfer uit de reeks 754-766 maakte aanvankelijk deel uit van andere handschriftencollecties verworven door de UB (bv. die van Perizonius). In de loop der tijd zijn de libri annotati in aparte kasten geplaatst en als gedrukt werk beschreven in de catalogus.

Title
Collection guide of the annotated books collection (1514-2006)
Subtitle
Collectie libri annotati
Author
Mart van Duijn, 2016
Date
2018
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 1 February 2018: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857