Skip to main content

Emile Gobée archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl321

Scope and Contents

Het archief Gobée bevat stukken met betrekking tot zijn loopbaan als bestuursambtenaar in Tentana en Poso (in Menado), als consul te Djeddah en als adviseur voor Inlandse zaken en stukken over de Islam en Indonesische politieke partijen.

Map 114 is een fotoalbum met ingeplakte prentbriefkaarten uit Egypte en Sudan.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1908-1951

Creator

Language of Materials

Nederlands en Arabisch

Conditions Governing Use

Het archief is digitaal ter inzage. Zie Existence and Location of Copies. Inzage van de originele stukken is alleen mogelijk met toestemming van de conservator.

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Emile Gobée (1881-1954) volgde van 1897 tot 1901 de vierjarige adelborstenopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine te Willemsoord. Begin december 1903 kreeg hij de rang van luitenant-ter-zee der tweede klasse en werd hij naar Nederlands-Indië gezonden. Bij terugkeer in Nederland nam hij ontslag uit de zeedienst en volgde hij van september 1906 tot december 1907 de opleiding tot Indisch bestuursambtenaar aan de Rijksuniversiteit te Leiden.

In juni 1908 werd hij als aspirant-controleur in Tentèna op Midden-Celebes geplaatst. In november 1910 werd Gobée bevorderd tot de rang van controleur bij het Binnenlandsch Bestuur in het noordoosten van Celebes. In juni 1914 werd hij overgeplaatst naar Tapaktoean in Atjeh.

Van september 1915 tot april 1917 volgde Gobée een opleiding aan de Nederlandsch-Indische Bestuursacademie in Den Haag. In tegenstelling tot wat hij hoopte, kreeg Gobée na voltooiing van zijn studie aan de Bestuursacademie geen functie bij het Binnenlandsch Bestuur in Indië, maar hij werd benoemd tot consul in Djeddah, de havenstad van Mekka.

In 1922 werd hij geplaatst op het Bureau van den Waarnemend Adviseur voor Inlandsche Zaken op Java als adjunct van R.A. Kern.

In augustus 1924 verliet Gobée Inlandsche Zaken om met zijn gezin terug te keren naar de afdeling Poso, waar hij was benoemd tot assistent-resident. Aan deze actieve bestuursperiode kwam in april 1926 een einde, toen hij werd teruggeroepen naar Batavia, om er de functie van waarnemend adviseur voor Inlandsche Zaken over te nemen van Kern. Gobée zou het Kantoor van Inlandsche Zaken elf jaar lang, tot aan zijn pensionering eind 1937, leiden.

Extent

5 archiefdozen (114 archiefmappen) (0.6 meter)

Abstract in Dutch

Het archief van Emile Gobée (1881-1954) bevat stukken met betrekking tot zijn loopbaan als bestuursambtenaar in Tentana en Poso (in Menado), als consul te Djeddah en als adviseur voor Inlandse zaken op Java en stukken over de Islam en Indonesische politieke partijen.

Abstract in English

The archive of Emile Gobée (1881-1954) contains documents relating to his career as administrator in Tentana and Poso (in Menado), as consul in Jeddah and as adviser for Inland Affairs in Java and documents about Islam and Indonesian political parties.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief van Emile Gobée werd in 1979 door het Oosters Instituut te Leiden geschonken aan het KITLV. In 2009 volgde een aanvullende schenking door mw. A. Tweeboom.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van het KITLV in bruikleen gegeven aan Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is digitaal en tot en met map no. 102 op microfiches beschikbaar.

De foto’s en prenten en behorende bij het archief kunnen worden geraadpleegd via KITLV image collection.

Related Materials

  1. Verschillende correspondenties van en met Emile Gobée, o.a. met Snouck Hurgronje, bevinden zich in UB Leiden.
  2. Meulen, E.I. Inventaris van de papieren afkomstig van E. Gobée (1983).

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies en Conditions Governing Use.

Processing Information

Het archief berust onder signatuur D H 1085.

Overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV zijn 2 doosjes met glasnegatieven, 1 foto van A.W.Th. van Riemsdijk (1937), 2 interieurfoto’s van de kamer van Pauline Gobée, 20 foto’s van Mekka en Jeddah en 3 gekleurde prenten in druk.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 8.

Title
Collection guide of the Emile Gobée archive (KITLV) (1908-1951)
Subtitle
Archief van Emile Gobée (KITLV)
Author
Lam Ngo, 2018
Date
2019
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 2 September 2019: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857