Skip to main content

Louis Constant Westenenk archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl330

Scope and Contents

Het archief van Louis Constant Westenenk (1872-1930) bevat stukken met betrekking tot zijn ambtelijke loopbaan als bestuursambtenaar, lid van de Raad van Indië en regeringscommissaris bij de KNILM en de KPM in Nederlands-Indië, over de geschiedenis van Borneo, Benkoelen en Sumatra's Westkust en over zijn werk als Inspecteur-generaal voor de hervorming van Turks Armenië te Istanbul.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1833-1930

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Louis Constant Westenenk (1872-1930) studeerde in Delft Indologie en werkte als diplomaat, taalkundige en bestuursambtenaar. Hij vertrok in 1892 na zijn studie naar Nederlands-Indië en werd ter beschikking gesteld aan de directeur van het binnenlands bestuur. Vervolgens werd hij ambtenaar van de controleafdeling Noord-Bandoeng. In april 1893 werd hij bevorderd tot controleur der tweede klasse en vervolgens overgeplaatst naar de residentie Lampongse districten. In september 1895 kreeg hij het bestuur over de onderafdeling Smitau, afdeling Sintang en daarnaast het bestuur over de onderafdeling Boven-Kapoeas (Borneo). Westenenk werd in 1897 buitengewoon substituutgriffier buiten bezwaar van den lande bij de rechtbank te Pajakombo aan de westkust van Sumatra.

Westenenk werd in september 1900 ter beschikking gesteld aan de assistent-resident van Groot-Atjeh M. Fosch. In januari 1901 werd hij overgeplaatst naar de onderafdeling Idi en belast met het bestuur over deze onderafdeling. Hij kwam toen in conflict met gouverneur-generaal J.B. van Heutsz, omdat in Idi een opstand was uitgebroken. Westenenk werd overgeplaatst naar Koetaradja in Atjeh en werd in juni 1902 benoemd tot controleur van Oelèëlheuë. Daar verzoenden de gouverneur en de controleur zich weer. Aan het einde van het jaar 1902 verzocht Westenenk om een jaar verlof wegens langdurige dienst. In mei 1904 werd het verlof van Westenenk verlengd met zes maanden en op 10 december 1904 vertrok hij weer naar Indië. Terug in Indië werd hij geplaatst te Koebangman Doea en belast met het bestuur over de onderafdeling Soepajang in de Padangse Bovenlanden. Westenenk werd vervolgens benoemd tot waarnemend assistent-resident van Tanah Datar.

In 1914 werd Westenenk, dan op verlof in Nederland, benoemd tot één van de twee inspecteur-generaals in Anatolië en Armenië. Westenenks missie was geen succes, omdat hij werd tegengewerkt door de Turkse autoriteiten en de Eerste Wereldoorlog niet lang na zijn aankomst in Turkije uitbrak. Hij keerde in september 1914 naar Nederland terug.

Westenenk werd in 1915 na zijn terugkeer in Indië benoemd tot resident van Benkoelen. In 1917 was Westenenk kandidaat voor de Volksraad en werd hierin eind 1919 gekozen, maar bedankte al in mei 1920 voor dit lidmaatschap. Hij werd dat jaar benoemd tot resident van Palembang en aan het einde van 1921 benoemd als nieuw lid in de Raad van Indië. Met ingang van 2 februari 1921 werd hij benoemd tot gouverneur van Sumatra’s Oostkust.

Hij werd op 31 augustus 1922 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in juli 1924 aangesteld als lid van de Raad van Nederlands-Indië. In juni van datzelfde jaar was hij ernstig ziek geworden. Hij nam aan het einde van dat jaar ontslag als gouverneur van Sumatra's Oostkust en vroeg op 9 november 1925 ontslag als lid van de Raad van Nederlands-Indië.

In Nederland werd Westenenk raadsman voor studenten aan de Indologische faculteit. Hij was verder onder meer werkzaam als raadsman voor het Departement van Koloniën. In april 1930 vroeg de Britse regering Westenenk in Jeruzalem te onderzoeken waarom de Joodse en Palestijnse bevolking zo slecht kon samenleven, maar Westenenk overleed voor die tijd te Den Haag op 2 mei 1930.

Extent

54 mappen (1 meter)

Abstract in Dutch

Het archief van Louis Constant Westenenk (1872-1930) bevat stukken met betrekking tot zijn ambtelijke loopbaan als bestuursambtenaar, lid van de Raad van Indië en regeringscommissaris bij de KNILM en de KPM in Nederlands-Indië, over de geschiedenis van Borneo, Benkoelen en Sumatra's Westkust en over zijn werk als Inspecteur-generaal voor de hervorming van Turks Armenië te Istanbul.

Abstract in English

The archive of Louis Constant Westenenk (1872-1930) contains documents relating to his career as a civil administrator, member of the Raad van Indië and government commissioner at the KNILM and the KPM in the Netherlands East indies; about the history of Borneo, Benkoelen and Sumatra's West Coast and about his work as Inspector General for the reform of Turkish Armenia in Istanbul.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief werd aan het KITLV geschonken door het Bataks Instituut (1962, 1968, 1973) met een aanvulling van W.J. van der Dussen (Heerlen) in 2010.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De mappen tot en met nr. 19 zijn aanwezig op microfiche

Related Materials

Brief van Louis Constant Westenenk aan Christiaan Snouck Hurgronje. (Or. 8952 D: 192).

Separated Materials

In het Literatuurmuseum in Den Haag worden enkele brieven van Westenenk bewaard, in het Nationaal Archief een archief van L.C. Westenenk (inv. 2.21.205.71) en in het Stadsarchief Deventer een familiearchief (nr. 1120).

Bibliography

  • Westenenk, L.C. Het Rijk van Bittertong
  • Damsté, H.T. 'Levensbericht van Louis Constant Westenenk', in: Jaarboek van de Maatschappij van Nederlandsche Letterkunde. 1933, p. 183-194.
  • Tideman, B.J. L.C. Westenenk 1872-1930. Een bijzonder ambtenaar van het Binnenlands Bestuur in Nederlands-Indië.
  • Blekendaal, M. 'Turkije laat zich niets meer vertellen. Nederlandse diplomaat moet Armeniërs redden', in: Historisch Nieuwsblad 18 (2009), mei nr. 4, mei, p.52-59.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Alternatieve informatiedragers.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 963.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 21.

Title
Collection guide of the Louis Constant Westenenk archive (KITLV) (1833-1930)
Subtitle
Archief van Louis Constant Westenenk (KITLV)
Author
Lam Ngo, 2017
Date
2019
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 2 September 2019: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857