Skip to main content

Trijntje Ymkje Hobma-Glastra archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl339

Scope and Contents

Het archief van T.Y. Hobma-Glastra bestaat uit correspondentie, mededelingen en andere stukken betreffende haar werkzaamheden voor de Dienst Welfare in Makassar, stukken betreffende haar functies bij de Algemene Maatschappij voor Jongeren in Makassar en enkele stukken over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1946-1986
  • Creation: Bulk 1946-1950

Creator

Language of Materials

Nederlands, Fries en Indonesisch

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Trijntje Ymkje Hobma-Glastra (1910-) vertrok in 1935 naar Nederlands-Indië, waar haar echtgenoot, Gerben Hobma, stuurman bij de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij was. In Batavia werd zij als akela lid van de padvinderij en als leidster van de Nederlandsche Meisjes Club. Daarnaast werd zij lid van de Algemene Maatschappij Voor Jongeren, waar zij in 1939 huismoeder van het AMVJ-huis in Batavia werd.

In 1940 gaf zij zich ook op voor het Vrouwen Auto Corps. Het corps was eerder dat jaar door Maria Catharina (Rie) Lulofs-Mehrengs opgericht om te dienen als hulpleger van vrouwelijke chauffeurs, mocht het komen tot een aanval op Nederlands-Indië. Het corps zou na de Japanse aanval op Pearl Harbor veelvuldig worden gezet. Na de Japanse verovering van Nederlands-Indië werd zij geïnterneerd in kamp Tjideng. Zowel Hobma-Glastra als haar echtgenoot overleefde de oorlog en werd in 1946 gerepatrieerd.

Gerben Hobma zou al in het najaar van 1946 als zeeman terugkeren naar Nederlands-Indië. Hobma-Glastra zou snel volgen en wel in dienst van de Dienst Welfare van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. De Dienst Welfare, vanaf 1948 officieel Dienst Welzijnsverzorging, was verantwoordelijk voor de geestelijke en lichamelijke conditie van de Nederlandse militairen in Indonesië. De dienst zorgde voor de distributie van onder andere radio’s, sportartikelen, muziekinstrumenten, boeken, tijdschriften, films, chocolade en sigaretten en organiseerde cursussen, filmavonden en toneel-, muziek- en cabaretoptredens.

In februari 1949 nam zij ontslag bij de dienst en keerde terug bij de AMVJ, waar zij directeur werd van de afdeling Makassar. In maart 1950 zou het echtpaar Hobma-Glastra definitief terugkeren naar Nederland.

Extent

1 doos ; 16 items

Abstract in Dutch

Het archief van T.Y. Hobma-Glastra (1910-) bestaat uit correspondentie, mededelingen en andere stukken betreffende haar werkzaamheden voor de Dienst Welfare en de Algemene Maatschappij voor Jongeren in Makassar tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.

Abstract in English

The archive of T.Y. Hobma-Glastra (1910-) contains correspondence, announcements and other documents concerning her activities for the Service Welfare and the General Society for Young People in Makassar during the Indonesian war of independence.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2006 door antiquariaat Minerva aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

In de collectie Nederlands-Indische dagboeken en egodocumenten van het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies bevindt zich een kampverslag over de periode 1941-1945 van T.Y. Hobma-Glastra (401.34).

Bibliography

  • Hobma-Glastra, T.Y, en J. Bouman, Bandjir: een Indische kroniek 1935-1950. Naarden 1988.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1404.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 31.

Title
Collection guide of the Trijntje Ymkje Hobma-Glastra archive (KITLV) (1946-1986)
Subtitle
Archief van Trijntje Ymkje Hobma-Glastra (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 3 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857