Skip to main content

Barend ter Haar Bzn. archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl343

Scope and Contents

Het archief bestaat uit correspondentie van B. ter Haar en van zijn vrouw C.M.J. ter Haar-Haspels, redes uitgesproken door Ter Haar als hoogleraar adatrecht met recensies, stukken betreffende het plagiaat van I.H. Cassutto en stukken betreffende Ter Haars internering in kamp Buchenwald.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1916-1982

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Barend ter Haar Bzn (1892-1941) promoveerde in 1914 op het adatrecht aan de Universiteit Leiden, waarna hij in 1915 naar Indië vertrok. Daar werd hij aangesteld als substituut griffier bij de landraden van Purbolinggo en Purwokerta. In 1919 werd hij aangesteld als voorzitter van de landraad van Yogyakarta, waarna hij in 1921 terugkeerde naar de landraden van Purbolinggo en Purwokerto, nu ook als voorzitter.

In 1925 werd hij ambtenaar ter beschikking van de Directeur van Justitie, terwijl hij ook werd benoemd als buitengewoon hoogleraar in het adatrecht aan de Rechtshogeschool van Batavia. Deze dubbele functie zou hij bekleden tot 1934, toen hij tot gewoon hoogleraar in het Adatrecht en Volkenkunde werd benoemd aan de Rechtshogeschool. Hij zou zich echter vooral met het Adatrecht blijven bezighouden en in 1938 werd zijn leeropdracht weer beperkt tot alleen het Adatrecht.

In 1939 kwam hij voor verlof naar Nederland. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kon hij niet terugkeren naar Nederlands-Indië. Nadat in mei 1940 2.400 Duitsers in Nederlands-Indië werden gearresteerd, reageerden de Duitsers door 231 mensen uit Nederlands-Indië te gijzelen, waaronder Ter Haar. Zij werden in oktober 1940 ondergebracht in kamp Buchenwald. Daar werd hij in april 1941 plotseling ernstig ziek, waarna hij na enkele dagen overleed.

Extent

0.5 doos ; 13 items

Abstract in Dutch

B. ter Haar Bzn (1892-1941) had verschillende functies bij de landraden van Purbolinggo, Purwokerta en Yogyakarta en was hoogleraar adatrecht aan de Rechtshogeschool van Batavia. Zijn archief bestaat uit correspondentie en stukken betreffende zijn hoogleraarschap en zijn internering in kamp Buchenwald.

Abstract in English

B. ter Haar Bzn (1892-1941) held various positions at the landraden (local courts) of Purbolinggo, Purwokerta and Yogyakarta and he was professor of adatrecht at the Law School of Batavia. His archive contains correspondence and documents concerning his professorship and his internment in camp Buchenwald.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 1988 door I. ter Haar aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1219.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 37.

Title
Collection guide of the Barend ter Haar Bzn. archive (KITLV) (1916-1982)
Subtitle
Archief van Barend ter Haar Bzn. (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857