Skip to main content

Suzanna Coralie Luci-Para Vreede-de Stuers archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl344

Scope and Contents

Het archief van S.C.L. Vreede-de Stuers bestaat uit correspondentie van Vreede-de Stuers, artikelen van en over R.A. Kartini, aantekeningen van Vreede-de Stuers over Kartini, correspondentie en levensgeschiedenissen van diverse Indonesische vrouwen, stukken over de Indonesische vrouwenbeweging en over de positieve van regenten en inlandse hoofden in Nederlands-Indië en een biografie van Vreede-de Stuers, geschreven door A. Hessels-Zijp en H. van Rossen.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1898-1989

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels en Indonesisch

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Suzanna Coralie Luci-Para (Cora) Vreede-de Stuers (1909-2002) studeerde kunstgeschiedenis, volkenkunde en klassiek Maleis in Parijs, waar zij vanaf 1932 een baan had in de bibliotheek van het Nederlands Studiecentrum van de Sorbonne. Daar ontmoette zij de taalkundige Frans Vreede met wie zij in 1933 trouwde.

Het echtpaar reisde vanaf 1936 door Egypte en Brits-Indië en kwamen in 1941 in Nederlands-Indië aan. Tijdens de oorlog werden beiden geïnterneerd in een Japans kamp. Hoewel zij ernstig verzwakt per hospitaalschip gerepatrieerd moesten worden, overleefde het echtpaar de oorlog. Al snel keerden zij terug naar Indonesië, waar Vreede-de Stuers in 1947 als tijdelijk hoofd van de Openbare Leeszaal van Batavia en als hoofd van de systematische catalogus van de Centrale Bibliotheek van Indië werd aangesteld. In 1948 werd zij ook benoemd als bibliothecaresse van het Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.

In 1951 kreeg zij van de Indonesische regering de taak om een opleiding voor wetenschappelijke bibliothecaressen op te zetten, waarvan zij ook directeur werd. Daarnaast was zij hoofdbibliothecaris van het museum en de faculteiten van de Universitas Indonesia, waar haar echtgenoot hoogleraar Franse taal- en letterkunde was. Zij leerde in deze periode diverse vrouwen uit de Indonesische vrouwenbeweging kennen en in 1957 zou zij op een onderzoek naar de Indonesische vrouwenbeweging promoveren aan de Sorbonne. In hetzelfde jaar keerden zij en haar man terug naar Nederland.

Terug in Nederland zou zij onder andere onderzoek doen naar R.A. Kartini, een Javaanse vrouwenrechtenactiviste met name op het gebied van meisjesonderwijs. Daarnaast deed Vreede-de Stuers veldonderzoek naar moslimvrouwen in Noord-India en de hindoecultuur. Vanaf 1969 tot haar pensionering in 1973 was zij lector in de culturele antropologie van Zuid- en Zuidoost-Azië aan de Universiteit van Amsterdam.

Extent

1.5 doos ; 13 items

Abstract in Dutch

Het archief van de antropologe S.C.L. Vreede-de Stuers (1909-2002) bestaat uit correspondentie, stukken betreffende haar onderzoek naar de Indonesische vrouwenbeweging en R.A. Kartini en een biografie van Vreede-de Stuers.

Abstract in English

The archive of the anthropologist S.C.L. Vreede-de Stuers (1909-2002) contains correspondence, documents concerning her research into the Indonesian women’s movement and R.A. Kartini and a biography of Vreede-de Stuers.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 1989 door mw. S.C.L. Vreede-de Stuers aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Een deel van de foto’s behorende bij het archief kunnen worden geraadpleegd via Image Collection (KITLV).

Related Materials

In de collectie van het KITLV bevinden zich ook het Archief van R.A. Kartini (D H 897) en de Collectie Abendanon (brieven Kartini) (D H 1200).

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1224.

Een deel van de foto’s behorende bij het archief zijn overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV en te raadplegen via Image Collection (KITLV).

Dit was vroeger het KITLV inventaris 38.

Title
Collection guide of the Suzanna Coralie Luci-Para Vreede-de Stuers archive (KITLV) (1898-1989)
Subtitle
Archief van Suzanna Coralie Luci-Para Vreede-de Stuers (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857