Skip to main content

Pieter Jan van Winter archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl346

Scope and Contents

Het archief bestaat uit stukken betreffende een studiereis van P.J. van Winter naar Sumatra, Java en Bali in 1931. Het betreft onder andere correspondentie en aantekeningen ter voorbereiding van de reis, dagboeken, dagprogramma’s en een reisverslag, naast enkele artikelen en andere documenten over economie en politiek van Nederlands-Indië.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1925-1967

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Jonkheer Pieter Jan van Winter (1895-1990) promoveerde in 1927 aan de Rijksuniversiteit Leiden op het proefschrift Het aandeel van den Amsterdamschen handel aan de opbouw van het Amerikaansche Gemeenebest. Na in eerste instantie als docent Geschiedenis op het Amsterdam Lyceum te hebben gewerkt, werd hij in 1939 aangesteld als hoogleraar Geschiedenis van de Nieuwe en Nieuwste Tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van Winter schreef onder andere over Zuid-Afrika en de Afrikaners, de provincie Groningen, diverse vroegmoderne verdragen, zoals de Godsdienstvrede van Augsburg en de Unie van Utrecht en meer kunsthistorische onderwerpen.

Extent

1 doos ; 20 items

Abstract in Dutch

Het archief van P.J. van Winter (1895-1990), hoogleraar Geschiedenis van de Nieuwe en Nieuwste Tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen, bestaat uit stukken betreffende een studiereis van Van Winter naar Sumatra, Java en Bali in 1931 en enkele artikelen en andere documenten over economie en politiek van Nederlands-Indië.

Abstract in English

The archive of P.J. van Winter (1895-1990), professor of the history of the New and Modern Time at the University of Groningen, contains documents concerning a study trip of Van Winter to Sumatra, Java and Bali in 1931 and some articles and other documents about the economy and politics of the Dutch East Indies.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is ca. 1988 door mw. J.M. van Winter aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De foto’s en kaarten behorende bij het archief kunnen worden geraadpleegd via Image Collection (KITLV) en via Maps (KITLV).

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1234.

De kaarten uit het archief zijn overgebracht naar de kaartenverzameling van het KITLV en te raadplegen via Maps (KITLV). De foto’s behorende bij het archief zijn overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV en te raadplegen via Image Collection (KITLV).

Dit was vroeger het KITLV inventaris 41.

Title
Collection guide of the Pieter Jan van Winter archive (KITLV) (1925-1967)
Subtitle
Archief van Pieter Jan van Winter (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857