Skip to main content

Ernst Bartels archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl347

Scope and Contents

Het archief bestaat uit documenten over de ontwikkeling van het toerisme op Aruba en enkele persoonlijke stukken van Bartels.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1947-1959

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Ernst Bartels (1904-1976) werd geboren op in Nederlands-Indië, waar hij samen met zijn vader en broers onderzoek deed naar de avifauna van Nederlands-Indië. Na in 1926 in Nederland zijn militaire dienstplicht te hebben vervuld, werd hij in 1927 aangesteld als assistent op de theeonderneming Kole Beres op Java. In hetzelfde jaar trouwde hij met Tiny de Boer. In 1930 verruilde Bartels Kole Beres voor de theeonderneming Tjiboeni, maar hier werd hij door bezuinigingen in 1933 ontslagen. Daarop vertrok hij naar het bergmeertje Situ Gunung, waar hij tussen 1933 en 1942 een bloeiend hotelbedrijf wist op te bouwen, bestaande uit een hotel, twee restaurants, 13 bungalows en een dorp voor het personeel. Tijdens de oorlog werd het gezin Bartels-de Boer geïnterneerd in verschillende kampen. Het gezien overleefde de oorlog en vertrok in 1946 naar Nederland. Het hotelbedrijf werd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zo goed als helemaal verwoest.

In Nederland raakte Bartels in contact met de gezaghebber van Aruba, Lindoro Kwartsz. Kwartsz wilde het toerisme op Aruba bevorderen. Voorheen was de olieraffinaderij de grootste werkgever op het eiland geweest, maar door de automatisering liep het belang van de raffinaderij voor de werkgelegenheid op het eiland terug. Toerisme moest een nieuwe impuls geven aan de Arubaanse economie. In 1947 werd de commissie Toerisme op Aruba opgericht met als directeur Ernst Bartels. Hij bleef ook aan het roer toen de commissie werd omgevormd tot het Aruba Toerist Bureau. De commissie en het bureau promootten Aruba met name in de Verenigde Staten als toeristische bestemming. In 1958 keerde hij terug naar Nederland, waar hij zich vooral op het gebied van de ecologie bezig zou houden.

Extent

24 items (0.2 meter)

Abstract in Dutch

Het archief van E. Bartels (1904-1976) bestaat uit documenten over de ontwikkeling van het toerisme op Aruba en enkele persoonlijke stukken van Bartels.

Abstract in English

The archive of E. Bartels (1904-1976) contains documents about the development of tourisme on Aruba and some personal documents of Bartels.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 1990 door mw. F. Rosenzweig aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De foto’s en kaarten behorende bij het archief kunnen worden geraadpleegd via Image Collection (KITLV) en via Maps (KITLV).

Bibliography

  • Rozendaal, F.G., De Bijdragen van M.E.G. Bartels (1871-1936) en zijn zoons Max jr. (1902-1943), Ernst (1904-1976) en Hans (geboren 1906) tot de kennis van de avifauna van de Indische Archipel. Leiden 1990. (M y 255 N+)

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1235.

De kaarten uit het archief zijn overgebracht naar de kaartenverzameling van het KITLV en te raadplegen via Maps (KITLV). De foto’s behorende bij het archief zijn overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV en te raadplegen via Image Collection (KITLV).

Dit was vroeger het KITLV inventaris 42.

Title
Collection guide of the Ernst Bartels archive (KITLV) (1947-1959)
Subtitle
Archief van Ernst Bartels (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857