Skip to main content

Cornelis de Koning archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl350

Scope and Contents

Het archief van C. de Koning bestaat uit dagboeken van het verblijf van De Koning in Indonesië en stukken betreffende (de oprichting van) de stichting Opbouw-Pembangoenam en de uitgeverij De Brug-Djambatan, waaronder afschriften van stichtingsaktes, stukken van bestuursvergaderingen, stukken van financiële aard en correspondentie.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1947-1951

Creator

Language of Materials

Nederlands en Indonesisch

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Cornelis de Koning (1917-1994) was na de Tweede Wereldoorlog directeur van Vrij Nederland. Vanuit Vrij Nederland richtte hij samen met Hendrik Mattheüs (Henk) van Randwijk, hoofredacteur van Vrij Nederland, de Nederlands-Indonesische stichting Opbouw-Pembangoenan op. De stichting, waarin zowel Nederlanders als Indonesiërs in het bestuur zaten, had het doel om literatuur in zowel het Nederlands als Indonesisch te verspreiden in Nederlands-Indië en moest tegenwicht bieden tegenover de regeringsuitgeverij in Nederlands-Indië Balai Poestaka. De stichting had een boekhandel in Yogyakarta en later werd nog een filiaal in Solo en Jakarta opgericht. Daarnaast reed tussen 1951 en 1954 een boekentrein van de stichting rond Java.

Naast deze stichting werd ook een uitgeverij opgericht, NV De Brug-Djambatan. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 kwam het tot een breuk tussen Vrij Nederland en de stichting. Vrij Nederland wilde met NV De Brug-Djambatan de uitgeefactiviteiten in Nederland concentreren, maar de stichting ging daar niet mee akkoord. Vanaf 1949 zitten er dan ook alleen maar Indonesiërs in het stichtingsbestuur.

Extent

17 items (0.15 meter)

Abstract in Dutch

Het archief van C. de Koning (1917-1994) bestaat uit dagboeken van De Konings verblijf in Indonesië en documenten betreffende (de oprichting van) de stichting Opbouw-Pembangoenan en de uitgeverij De Brug-Djambatan.

Abstract in English

The archive of C. de Koning (1917-1994) contains diaries of De Koning during his stay in Indonesia and documents concerning (the founding of) the foundation Opbouw-Pembangoenan and the publishing house De Brug-Djambatan.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 1991 door C. de Koning aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1241.

De boeken behorende bij dit archief zijn overgedragen aan de bibliotheek van het KITLV. Het betreft: Uitgeversbedrijf Djambatan N.V., Verslag van de Raad van Beheer over […]. 1951-1953.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 45.

Title
Collection guide of the Cornelis de Koning archive (KITLV) (1947-1951)
Subtitle
Archief van Cornelis de Koning (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857