Skip to main content

Louis Onvlee archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl392

Scope and Contents

Het archief van L. Onvlee bestaat uit:

  1. Stukken, aantekeningen en correspondentie van Onvlee en stukken en aantekeningen van medewerkers van medewerkers uit de drie periodes op Sumba;
  2. Correspondentie, aantekeningen, collegedictaten en teksten van Onvlee, betreffende zijn onderwijs en onderzoek als hoogleraar aan de Vrije Universiteit;
  3. Correspondentie, artikelen en vertalingen van Onvlee, stukken en vertalingen van medewerkers en stukken en artikelen van derden betreffende de Zending op Soemba;
  4. Door Onvlee verzamelde teksten, brieven en artikelen met betrekking op Sumba, Indonesiƫ en de algemene zending van derden.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1871-1984

Creator

Language of Materials

Nederlands, Indonesisch en diverse Soembase talen

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Louis Onvlee (1893-1986) studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam toen hij in 1914 door het Nederlands Bijbelgenootschap werd aangesteld om als Bijbelvertaler naar Soemba te gaan. Na het behalen van zijn kandidaats theologie, begon hij aan de studie Indische talen aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1925 promoveerde op een proefschrift over het Soembaas. Hij zou tussen 1926 en 1955 driemaal naar Soemba gaan en daar meerdere jaren verblijven.

Hij deed onderzoek naar de talen van Soemba en was betrokken bij de Zending op Soemba. Bij het vertalen liet hij zich veelvuldig bijstaan door Soembase assistenten. In 1941 verscheen een eerste vertaling met psalmen en gezangen in het Kamberaas en tussen 1961 en 1970 verscheen een vertaling van het Nieuwe Testament in zowel het Kamberaas als het Wewewaas, de twee belangrijkste dialecten van het eiland. Een volledige vertaling van de Bijbel zou pas in 1993, na Onvlees dood, voltooid worden.

Na zijn terugkomst in Nederland werd hij in 1956 als eerste (buitengewoon) hoogleraar Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit benoemd.

Extent

388 items (2.2 meter)

Abstract in Dutch

L. Onvlee (1893-1986) was zendeling en bijbelvertaler op Soemba en later hoogleraar Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit. Zijn archief bestaat uit correspondentie, aantekeningen, artikelen, vertalingen en andere stukken van Onvlee, zijn medewerkers en derden betreffende Soemba en de Soembase talen, zijn functie als hoogleraar en de Zending op Soemba.

Abstract in English

L. Onvlee (1893-1986) was a missionary and Bible translator on Sumba and later professor of Cultural Anthropology at the Vrije Universiteit. His archive contains correspondence, notes, articles, translations and other documents of Onvlee, his employees and others, concerning Sumba and the Sumba languages, his function as professor and the Mission on Sumba.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is door het Nederlands Bijbelgenootschap aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De foto behorende bij het archief kan worden geraadpleegd via Image Collection (KITLV).

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D Or. 635.

De foto behorende bij het archief is overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV en te raadplegen via Image Collection (KITLV).

Dit was vroeger het KITLV inventaris 94.

Subject

Title
Collection guide of the Louis Onvlee archive (KITLV) (1871-1984)
Subtitle
Archief van Louis Onvlee (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857