Skip to main content

Christiaan Hooykaas archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl425

Scope and Contents

Het archief van Christiaan Hooykaas bevat stukken betreffende zijn werkzaamheden als taalkundige, hoogleraar te Jakarta en lector aan de School of Oriental and African Studies te Londen.

Correspondentie met de ouders van C. Hooykaas en letterkundige stukken van Jacoba Hindrika Hooykaas-van Leeuwen Boomkamp zijn ook hierin te vinden.Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1925-1979

Creator

Language of Materials

Diverse talen waaronder Nederlands, Indonesisch en Engels

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Christiaan Hooykaas (1902-1979) was indoloog. Hij promoveerde in 1929 in Leiden op Tantri, de Middel-Javaansche Pancatantra-bewerking. Van 1929 tot 1932 was hij werkzaam op het Kantoor van Volkslectuur te Batavia. In 1932 vertrok hij naar Jogjakarta waar hij tot 1939 als leraar aan de Algemene Middelbare School werkte. In 1939 werd hij aangesteld als taalambtenaar voor Bali en Lombok.

Het uitbreken van de oorlog in december 1941 maakte een einde aan de activiteiten op Bali. Na de oorlog kwam hij terug naar Nederland. In 1946 werd hij benoemd tot waarnemend hoogleraar in de Maleise Taal en Indonesische Literatuur aan de Noord-Universiteit te Jakarta. Begin 1950 keerde hij terug naar Nederland. In 1951 werd hij lector aan de School of Oriental and African Studies te Londen. Hij was tevens van 1953 tot 1971 correspondent van de Afdeling Letterkunde van de KNAW.

Extent

2 archiefdozen (54 omslagen) (0.3 meter)

Abstract in Dutch

Het archief van Christiaan Hooykaas (1902-1979) bevat stukken betreffende zijn werkzaamheden als taalkundige, hoogleraar te Jakarta en lector aan de School of Oriental and African Studies te Londen. Correspondentie met de ouders van C. Hooykaas en letterkundige stukken van Jacoba Hindrika Hooykaas-van Leeuwen Boomkamp zijn ook hierin te vinden.

Abstract in English

The archive of Christiaan Hooykaas (1902-1979) contains documents relating to his work as linguist and professor in Jakarta and lecturer at the School of Oriental and African Studies in London. Correspondence with the parents of C. Hooykaas and pieces of literature by Jacoba Hindrika Hooykaas-van Leeuwen Boomkamp can also be found here.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Dit archief is in 1979 aan het KITLV gelegateerd en werd in 2009 aangevuld door mevrouw R. Post-Hooykaas.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

De Universiteitsbibliotheek Leiden bezit van Hooykaas nog Sanskrit Alankara in the Old-Javanese Ramayana (D Or. 513) en een Collectie Transcripties van Sasakse en Javaanse teksten (D Or. 508)

Bibliography

  • Gonda, J., ‘Christiaan Hooykaas: (26 mei 1902-13 augustus 1979)’ in: Jaarboek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1129.

H.I.R. Hinzler werkt momenteel aan de aanvulling met correspondentie Hooykaas-Ketut Sangka alsmede de brieven en teksten uit Gedung Kirtya Singaraja en Proyek Tik.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 129.

Title
Collection guide of the Christiaan Hooykaas archive (KITLV) (1925-1979)
Subtitle
Archief van Christiaan Hooykaas (KITLV)
Author
Lam Ngo, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 3 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857