Skip to main content

Louis Victor Wijnhamer Jr. (Pah Wongso) collection (KITLV)

 Collection
Identifier: ubl496

Scope and Contents

De collectie Pah Wongso bevat krantenknipsels en persberichten die door hem werden verzameld tijdens zijn loopbaan als filmacteur, volksomroeper, vakbondsleider, maatschappelijk werker, directeur van een weeshuis en kostschool, directeur van een arbeidsbemiddelingsbureau, motorverhuurder.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1928-1973

Creator

Language of Materials

Nederlands en Indonesisch

Conditions Governing Access

Publicatie van gegevens uit deze collectie is niet toegestaan zonder toestemming van de betreffende conservator. Inventarisnummer 64 is niet ter inzage zonder toestemming.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Louis Victor Wijnhamer, Jr. (1904–1975), beter bekend als Pah Wongso, was een maatschappelijk werker. Hij werd in Semarang en Soerabaja opgeleid en begon begin jaren 1930 met zijn werk. Met behulp van traditionele kunstvormen zoals de wajang golèk promootte hij bepaalde levensstijlen zoals monogamie en geheelonthouding. Tegen 1938 heeft hij een school voor armen opgericht en haalde hij geld op voor het Rode Kruis dat bestemd was als hulp voor China. 

Eind 1938 gebruikte Pah Wongso een fonds, dat ingezameld werd en gebruikt zou worden ter verdediging tegen een aanklacht tegen afpersing, om een andere school op te richten; dit werd gevolgd door een arbeidsbureau in 1939. In 1941 heeft Star Film twee producties uitgebracht met hem en zijn naam op de titel. Gedurende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië werd hij in een aantal concentratiekampen in Zuidoost-Azië geïnterneerd. Hij keerde tegen 1948 in Indië terug en zamelde een fonds voor het Rode Kruis in en beheerde een arbeidsbemiddelingsbureau tot zijn dood.

Extent

12 archiefdozen (68 omslagen) (1.5 meter)

Abstract in Dutch

De collectie Louis Victor Wijnhamer Jr. (1904-1975), beter bekend als Pah Wongso, bevat krantenknipsels en persberichten die door hem werden verzameld tijdens zijn loopbaan als filmacteur, volksomroeper, vakbondsleider, maatschappelijk werker, directeur van een weeshuis en kostschool, directeur van een arbeidsbemiddelingsbureau, motorverhuurder.

Abstract in English

The collection Louis Victor Wijnhamer Jr. (1904-1975), known as Pah Wongso, contains newspaper clippings and press releases collected during his career as film actor, public broadcaster, trade union leader, social worker, director of an orphanage and boarding school, director of an employment agency, motorcycle rental agent.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Geschonken door L.W.J. Wijnhamer in (2008).

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Conditions Governing Access.

Processing Information

De collectie wordt bewaard onder signatuur D Or. 704.

Complete dag- en weekbladen, boeken en tijdschriften zijn overgedragen aan de bibliotheek.

Dit was vroeger KITLV inventaris 202.

Title
Collection guide of the Louis Victor Wijnhamer Jr. (Pah Wongso) collection (KITLV) (1928-1973)
Subtitle
Collectie Louis Victor Wijnhamer Jr. (Pah Wongso) (KITLV)
Author
Lam Ngo, 2017
Date
2018
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 10 December 2018: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857