Skip to main content

Archive of sugar companies on Java and in the rest of Indonesia (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl503

Scope and Contents

Het archief bestaat uit stukken betreffende de nationalisatie en organisatie van de suikerbedrijven in Indonesië, notulen, jaarverslagen en andere stukken van de BPU-PPN en onderliggende afdelingen, stukken betreffende de suikerproductie en diverse suikerfabrieken, financiële en technische documenten, stukken betreffende pensioenen, arbeidsomstandigheden, opleiding en onderzoek en correspondentie met Japanse en Nederlandse bedrijven.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

 • Creation: 1942-2009
 • Creation: Bulk 1942-1966

Creator

Language of Materials

Indonesisch

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Het archief is alleen digitaal in te zien. Inzage van de originele stukken is alleen mogelijk met toestemming van de conservator.

Biographical / Historical

Eind jaren vijftig liepen de spanningen tussen Indonesië en Nederland hoog op. Van Indonesische zijde was er grote onvrede over de Nederlandse aanwezigheid in Nieuw-Guinea, dat in 1962 door Nederland aan Indonesië zou worden overgedragen. Daarnaast speelden Nederlandse bedrijven tot onvrede van de Indonesische regering nog steeds een grote rol in de Indonesische economie.

Nadat voor de vierde keer een resolutie van Indonesië voor bemiddeling in het conflict rond Nieuw-Guinea door de VN was afgewezen en nadat een mislukte aanslag op Soekarno was gepleegd, kwam in november 1957 de anti-Nederlandse stemming in Indonesië tot een hoogtepunt. Op 3 december namen werknemers het kantoor van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij in Jakarta over en dit voorbeeld werd bij verschillende bedrijven gevolgd. Twee dagen later werden de Nederlanders in Indonesië staatsgevaarlijk verklaard en werden circa 700 Nederlandse bedrijven in Indonesië genationaliseerd.

Deze genationaliseerde bedrijven werden ondergebracht in veertien clusters. De grootste was de PPN-Baru, die verantwoordelijk was voor plantages en landerijen in het bezit van de Indonesische overheid. Het algemene bestuur van de genationaliseerde plantages en landerijen kwam te liggen bij de Badan Pimpinan Umum Perusahaan2 Negera-Pusat Perkebunan Negara, het algemeen bestuur van staatsbedrijven-centrum voor staatsplantages) (BPU-PPN). In eerste instantie waren de plantages en landerijen per regio verenigd, waaronder zes clusters op West-Java, vier op Midden-Java, tien op Oost-Java en negen op Noord-Sumatra. In 1963 werd dit systeem gereorganiseerd en kwamen er 92 clusters op basis van gewas, waarvan 55 suikerclusters (Pusat Perkebunan Negara: Gula).

De volgende suikerfabrieken op Java vielen onder de BPU-PPN:

Op West-Java:

 1. Djatiwangi, Gempol, Kadhipaten, Karangsuwung, Tersana Baru, Sindang-laut;

Op Midden-Java:

 1. I: Trangkil, Rendeng, Tjepiring;
 2. II: Bandjaratma, Djatibarang, Pangka, Sumberhardjo, Sragi, Tjeper, Kalibagor, Tjomal;
 3. V: Modjo Sragen, Tasikmadu, Tjolomadu, Gondang baru, Madukismo, Pakis Baru;

Op Oost-Java:

 1. I Kanigoro, Pagottan, Redjosari, Poerwodadi, Soedhono;
 2. II Nagadiredjo, Modjopanggung, Pesantren, Meritja, Lestari;
 3. III Padjarakan, Gending, Wonolangan, Djatiroto, Kebonagung, Kedawung;
 4. V Krian, Watutulis, Tjandi, Tulungan, Kremboong, Gempolkrep, Djombang baru, Tjukir.

Extent

15 dozen

Abstract in Dutch

Het archief bestaat uit stukken betreffende de nationalisatie en organisatie van de suikerbedrijven in Indonesië, notulen, jaarverslagen en andere stukken van de Badan Pimpinan Umum Perusahaan Perkebunan Negara, Gula (BPU-PPN Gula) en onderliggende afdelingen, stukken betreffende de suikerproductie en diverse suikerfabrieken, financiële en technische documenten, stukken betreffende pensioenen, arbeidsomstandigheden, opleiding en onderzoek en correspondentie met Japanse en Nederlandse bedrijven.

Abstract in English

The archive contains documents concerning the nationalizations and organization of sugar companies in Indonesia, minutes, annual reports and other documents of the Badan Pimpinan Umum Perusahaan Perkebunan Negara, Gula (BPU-PPN Gula) and underlying departments, documents concerning sugar production and various sugar factories, financial and technical documents, documents concerning pension, working conditions, training and research and correspondence with Japanese and Dutch companies.

Arrangement

Oude en nieuwe spelling van Indonesische namen lopen door elkaar. Een veel gebruikte afkorting is die van PG: Pabrik Gula (suikerfabriek).

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 1975 door het KITLV bij P. Sarjono (Jakarta) aangekocht.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is gedigitaliseerd.

Related Materials

In de collecties van het KITLV bevindt zich ook een meerjarenbegroting van de suikerfabriek Tjot Girek (D Or. 679) en het archief van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van de Suikeronderneming Somobito (D H 1252).

Bibliography

 • Lindblad, J.T., Bridges to new business: the economic decolonization of Indonesia. Leiden 2008.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. Zie ook Existence and Location of Copies en Conditions Governing Use.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D Or. 712.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 209.

Title
Collection guide of the archive of sugar companies on Java and in the rest of Indonesia (KITLV) (1942-2009)
Subtitle
Archief van suikerfabrieken op Java en in de rest van Indonesië (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

 • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857