Skip to main content

Willem Thomas de Vogel archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl507

Scope and Contents

Het archief van W.T. de Vogel bestaat uit correspondentie, stukken betreffende zijn functie als stadsgeneesheer in Semarang, waaronder geneeskundige jaarverslagen en nota’s, stukken over en van de geneeskundige dienst in Nederlands-Indië en stukken betreffende het onderzoek van Vogel, waaronder zijn proefschrift.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • 1893-1931

Creator

Language of Materials

Nederlands en Duits

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Willem Thomas de Vogel (1863-1955) werd geboren in Toeban (Java). Hij ging naar school in Nederland en promoveerde in 1893 aan de Universteit Leiden in de medicijnen. Na zijn promotie keerde hij terug naar Nederlands-Indië, waar hij werd aangesteld als arts bij de Suikerfabrieken in de residentie Tegal (Java), waar hij in 1894 ook werd aangesteld als waarnemer bij de Civiele Geneeskundige Dienst en als opzichter over de vaccinatie in de residentie Tegal.

Van eind 1895 tot 1899 was hij terug in Europa, waar hij in Berlijn en Utrecht zich op het medisch onderzoek richtte. Hierna vertrok hij weer naar Nederlands-Indië, waar hij werd aangesteld als stadsgeneesheer in Semarang (Java). In 1911 kreeg hij de aanstelling van sous-chef van de Burgerlijke Geneeskundige Dienst in Batavia en twee jaar later volgde een promotie tot directeur van de dienst. Onder zijn leiding vond er een grote reorganisatie van de dienst plaats tot Dienst der Volksgezondheid in Nederlands-Indië. De functie van directeur van deze dienst zou hij bekleden tot 1921, waarna hij onder andere onderzoek deed naar de sanitaire toestanden van pelgrims uit Nederlands-Indië tijdens de bedevaart naar Mekka.

Extent

1 doos ; 22 items

Abstract

Het archief van W.T. de Vogel (1863-1955) bestaat uit correspondentie, stukken betreffende zijn functie als stadsgeneesheer in Semarang, waaronder geneeskundige jaarverslagen en nota’s, stukken over en van de geneeskundige dienst in Nederlands-Indië en stukken betreffende het onderzoek van Vogel, waaronder zijn proefschrift.

Abstract

The archive of W.T. de Vogel (1863-1955) contains correspondence, documents concerning his function as city doctor in Semarang, including annual medical reports and memoranda, documents about and from the medical service in the Dutch East Indies and documents concerning Vogel’s research, including his dissertation.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2009 door mw. W. de Vogel (Hilversum) aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De foto’s behorende bij het archief kunnen worden geraadpleegd via Image Collection (KITLV).

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1568.

De foto’s behorende bij het archief zijn overgebracht naar de fotocollectie van het KITLV en te raadplegen via Image Collection (KITLV).

Dit was vroeger het KITLV inventaris 214.

Title
Collection guide of the Willem Thomas de Vogel archive (KITLV) (1893-1931)
Subtitle
Archief van Willem Thomas de Vogel (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 8 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857