Skip to main content

Irian Jaya studies collection (KITLV)

 Collection
Identifier: ubl510

Scope and Contents

De collectie bestaat uit artikelen, beschrijvingen en aantekeningen betreffende diverse onderwerpen met betrekking tot Irian Jaya (West-Nieuw-Guinea), Memories van Overgave, verslagen en correspondentie van diverse ambtenaren en missionarissen in Nederlands-Nieuw-Guinea, in het bijzonder van administratief ambtenaar R.R. Bergh, en (mythologische) verhalen uit Irian Jaya.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1792-1996
  • Creation: Bulk 1913-1996

Creator

Language of Materials

Nederlands, Indonesisch en Engels

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Eind jaren tachtig kwam er een samenwerking tot stand tussen het Irian Jaya Study Centre (IJSC) in Jayapura (Irian Jaya), de Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (het Indonesisch Instituut voor Wetenschappen (LIPI) in Jakarta en de Projects division of Languages and Cultures of Southeast Asia and Oceania (DSALCUL) in Leiden rond het onderzoek op Irian Jaya: The Irian Jaya Studies: a Programme for Interdisciplinary Research (ISIR). Dit project richtte zich deels op het onderzoek op Irian Jaya (West-Nieuw-Guinea) en deels op het opleiden van onderzoekers uit Irian Jaya.

Vanaf maart 1992 was het LIPI verantwoordelijk voor het onderwijs- en opleidingsaspect van het project en het DSALCUL voor het onderzoeksaspect, waarvoor het in 1993 subsidie kreeg van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze subsidie liep van 1993 tot 2000. Het project richtte zich voornamelijk op het vergroten en integreren van verschillende onderzoeksvelden, waaronder antropologie, archeologie, botanie, geologie, geschiedenis en taalwetenschappen, grotendeels gecentreerd rond het schiereiland Vogelkop op Irian Jaya.

Een deel van de collectie is bijeengebracht door Jelle Miedema. Miedema was als antropoloog betrokken bij het project. Hij richtte zich in zijn onderzoek met name op de mythologie bij de verschillende stammen op Vogelkop. De collectie bevat daarnaast verschillende documenten van R.R. Bergh, die eind jaren vijftig administratief ambtenaar was op Vogelkop.

Extent

5 dozen ; 105 items

Abstract in Dutch

De collectie is bijeengebracht voor het onderzoeksproject The Irian Jaya Studies: a Programme for Interdisciplinary Research (ISIR). Het bestaat uit artikelen, beschrijvingen en aantekeningen betreffende diverse onderwerpen met betrekking op Irian Jaya (West-Nieuw-Guinea), Memories van Overgave, verslagen en correspondentie van diverse ambtenaren en missionarissen in Nederlands-Nieuw-Guinea en (mythologische) verhalen uit Irian Jaya.

Abstract in English

The collection has been brought together for the research project The Irian Jaya Studies: a Programme for Interdisciplinary Research (ISIR). It contains articles, descriptions and notes on various topics related to Irian Jaya (West New Guinea), Memories of Surrender, reports and correspondence of various officials and missionaries in Dutch New Guinea and (mythological) stories from Irian Jaya.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

De collectie is in 2009 door J. Miedema aan het KITLV geschonken en in 2011 aangevuld.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

De kaarten behorende bij de collectie kunnen worden geraadpleegd via Maps (KITLV).

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies.

Processing Information

De collectie wordt bewaard onder signatuur D H 1585.

De kaarten uit de collectie zijn overgebracht naar de kaartenverzameling van het KITLV en te raadplegen via de catalogus en via Maps (KITLV). Het betreft: P 50,9-10, P 51,2-3, P 52,5-9; P 53,2-10, P 54,1-4, P 54,10-11, P 55,3-14, P 62,1-17, P 63,1-9.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 217.

Title
Collection guide of the Irian Jaya studies collection (KITLV) (1792-1996)
Subtitle
Collectie Irian Jaya studies (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 17 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857