Skip to main content

Kretschmer de Wilde family archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl522

Scope and Contents

Het archief bestaat uit militaire stukken, waaronder correspondentie, journaals en nota’s, en persoonlijke stukken, waaronder foto’s en genealogische informatie, van C.J.M. de Wilde, (oorlogs)dagboeken, aantekeningen, onderzoeksmateriaal en publicaties van en over C.J.M. Kretschmer de Wilde en fotoalbums, foto’s, genealogische stukken en andere archiefstukken van diverse leden van en over de familie Kretschmer de Wilde.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1813-1999

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Cornelis Johannes Martinus de Wilde (1832-1916) was militair bij het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL), waar hij uiteindelijk de rang van kolonel-titulair zou verkrijgen. Hij vocht onder andere mee in de derde Balische expeditie en de Lampongse expeditie en werd benoemd tot ridder derde klasse van de Militaire Willemsorde.

Zijn zoon Emiel de Wilde (1869-1944) was administrateur van de tabaksonderneming Gedong Jahore van de Deli-Batavia Maatschappij. Hij trouwde in 1902 met Charlotta Carolina Kretschmer (1873-). Hun zoon Coenraad Joost Matthias de Wilde (1907-1973) zou net zoals zijn grootvader voor een militaire carrière kiezen. Hij werd uiteindelijk luitenant ter zee eerste klasse en zat bij de Speciale Diensten der Koninklijke Marine. Daarnaast schreef hij diverse stukken, waaronder zowel artikelen over militaire onderwerpen als korte verhalen en gedichten. In 1929 werd hem bij koninklijk besluit toestemming verleend om zijn achternaam uit te breiden met zijn moeders naam: Kretschmer de Wilde.

Extent

40 items (2 meter)

Abstract in Dutch

Het archief van de familie Kretschmer de Wilde bestaat uit militaire en persoonlijke stukken van C.J.M. de Wilde (1832-1916), (oorlogs)dagboeken, aantekeningen, onderzoeksmateriaal en publicaties van en over C.J.M. Kretschmer de Wilde (1907-1973) en fotoalbums, foto’s, genealogische stukken en andere archiefstukken van diverse leden van en over de familie Kretschmer de Wilde.

Abstract in English

The archive of the Kretschmer de Wilde family contains military and personal documents of C.J.M. de Wilde (1832-1916), (war) diaries, notes, research material and publication by and about C.J.M. Kretschmer de Wilde (1907-1973) and photo albums, photos, genealogical and other archival documents of and about the Kretschmer de Wilde family.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2009 door P. Kretschmer de Wilde (Voorburg) aan het KITLV in bruikleen gegeven.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1635.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 230.

Title
Collection guide of the Kretschmer de Wilde family archive (KITLV) (1813-1999)
Subtitle
Archief van de familie Kretschmer de Wilde (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 17 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857