Skip to main content

Archive of the Stichting Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief (CCKP) (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl525

Scope and Contents

Het archief bestaat uit jaarverslagen, maand- en overdrachtsrapporten, administratieve rapporten, en nota’s van het Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1953-1968

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Inzage van de stukken is alleen mogelijk met toestemming van de conservator.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in 1949 kwam een grote hoeveelheid Nederlanders uit het voormalig Nederlands-Indië terug naar Nederland. In eerste instantie kreeg de Dienst Maatschappelijke Zorg, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de taak om deze repatrianten te voorzien in de eerste materiële nood. Het voorzien van materiële zaken was echter niet afdoende, volgens de directie van de Dienst en zij deed een beroep op kerkelijke en particuliere initiatieven. Naar aanleiding van dit beroep werd in 1950 het Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief voor sociale zorg ten behoeve van gerepatrieerden (CCKP) opgericht. Dit comité werd in 1953 vastgelegd in een stichting.

In deze stichting waren diverse kerkelijke en particuliere instellingen, stichtingen en organisaties vertegenwoordigd. Het Centraal Comité had als doel om deze organisaties te steunen en waar mogelijk samenwerking te stimuleren. Aan het hoofd van het Centraal Comité stond een algemeen bestuur, waaruit een dagelijks bestuur werd gekozen. Het Centraal Comité was actief tot en met 1968, waarna de stichting werd opgeheven.

Extent

2 dozen ; 17 items

Abstract in Dutch

Het archief bestaat uit jaarverslagen, maand- en overdrachtsrapporten, administratieve documenten, en nota’s van het Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief.

Abstract in English

The archive contains year reports, monthly reports, transfer reports, administrative documents and memoranda of the Central Committee of Church and Private initiative.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2009 door het Indisch Wetenschappelijk Instituut (Almere) aan het KITLV geschonken en in 2012 aangevuld.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Separated Materials

In het Nationaal Archief bevinden zich de archieven van de Coördinatie-Commissie voor Gerepatrieerden (2.04.48.16) en Nationale Actie Steunt Spijtoptanten Indonesië (NASSI) (2.20.27).

In het Utrechts Archief bevindt zich het archief van Centraal Comité van kerkelijk en particulier initiatief (1405).

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Conditions Governing Access.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1643.

De publicaties behorende bij dit archief zijn overgedragen aan de bibliotheek van het KITLV. Het betreft NIBEG orgaan, gedrukte verslagen van conferenties (Pietersberg) en jaarverslagen.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 233.

Title
Collection guide of the archive of the Stichting Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief (CCKP) (KITLV) (1953-1968)
Subtitle
Archief van de Stichting Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief (CCKP) (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 22 January 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857