Skip to main content

Johan Philip Duyvendak archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl553

Scope and Contents

Het archief van J.P. Duyvendak bestaat uit correspondentie en documenten betreffende leven, loopbaan en kamptijd van Duyvendak en zijn vrouw C.R.E.C. Reynst en publicaties van Duyvendak

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1897-1995

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Johan Philip (Job) Duyvendak (1897-1946) promoveerde in 1926 in de Indonesische taal- en letterkunde, waarna hij zijn doctoraaldiploma in de sociale aardrijkskunde afrondde. In 1929 werd hij als leraar geschiedenis, aardrijskunde en Indische cultuurgeschiedenis aangesteld aan de Algemene Middelbare School in Soerakarta, een functie die hij later ook zou vervullen in Jogjakarta en Batavia. In 1938 werd hij benoemd tot hoogleraar etnologie aan de Rechtshogeschool van Batavia. Als hoogleraar zou hij zich met name bezighouden met methodologische aspecten van het etnologisch onderzoek en zijn belangrijkste publicatie, naast zijn proefschrift over het Kakeangenootschap op Seran, is dan ook het leerboek Inleiding tot de Ethnologie van de Indische Archipel.

In 1930 trouwde hij met Carolina Rosalin Engelina Catharina Reynst (1902-1995). Beiden zouden na de Japanse inval in kampen terecht komen. Zij zouden weliswaar de Tweede Wereldoorlog overleven, maar enkele dagen na terugkomst in Nederland zou Duyvendak alsnog aan de gevolgen van zijn internering overlijden.

Extent

1.5 doos ; 29 items

Abstract in Dutch

J.P. Duyvendak (1897-1946) was docent aan de A.M.S. van Soerakarta, Jogjakarta en Batavia en hoogleraar Etnologie aan de Rechtshogeschool in Batavia. Zijn archief bevat correspondentie, documenten over leven, loopbaan en kamptijd van Duyvendak en zijn vrouw C.R.E.C. Reijnst en publicaties van Duyvendak.

Abstract in English

J.P. Duyvendak (1897-1946) was teacher at the general high schools of Surakarta, Jogjakarta and Batavia and professor Ethnology at the College of Law in Batavia. His archive contains correspondence, documents about the life, career and internment of Duyvendak and his wife C.R.E.C Reijnst and publications of Duyvendak.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2010 door de familie J.L. Frieling-Duyvendak (Oegstgeest) aan het KITLV geschonken en in 2012 door de familie aangevuld.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1724.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 261.

Title
Collection guide of the Johan Philip Duyvendak archive (KITLV) (1897-1995)
Subtitle
Archief van Johan Philip Duyvendak (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 11 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857