Skip to main content

Archive of the Oranje-Nassau Gesticht / Yayasan Pa van der Steur Pupil archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl562

Scope and Contents

Het pupillenarchief bestaat uit vijf delen:

  1. Een klapper met de namen van alle kinderen die tussen 1893 en ca. 1943 zijn opgenomen in het gesticht, alfabetisch gerangschikt met verwijzing naar het nummer in één van de stamboeken Opgenomen kinderen.
  2. 23 stamboeken Opgenomen kinderen, waarin per kind de formele gegevens zijn vermeld, waaronder naam, geboorteplaats en -datum, naam vader en moeder, datum van opname, eventuele doopgegevens en soms een korte beschrijving van de schoolprestaties. Vaak is ook een verwijzing naar het stamboek Afgevoerde/Uitgaande kinderen opgenomen.
  3. 7 stamboeken Uitgaande kinderen, waarin meestal per kind kort de reden voor het verdwijnen uit het gesticht wordt vermeld.
  4. 4 stamboeken in de Jakarta-serie met kinderen die zijn opgenomen tussen 1920 en 1980. Deze stamboeken overlappen deels met de andere serie.
  5. 23 dozen met dossiers over een groot aantal kinderen, met brieven gericht aan Pa van der Steur van wees- en boedelkamers en andere instanties die om opname vragen, brieven van pupillen die het gesticht hebben verlaten en Van der Steur informeren over hun wel en wee en rapporten, doopaktes en andere officiële documenten betreffende de pupillen. De dossiers zijn genummerd en verwijzen terug naar de stamboeken. De pupillen die zijn opgenomen in de Jakarta-serie zijn opgenomen na no. 5331.

Archiefblok D H 1762 bestaat uit de originele documenten en archiefblok D H 1598 uit de microfilms.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1893-1980

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Het archief is alleen op microfilm en met toestemming van de conservator in te zien. In verband met de privacywetgeving en de staat van het materiaal is inzage van de originele stukken niet mogelijk.

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

In 1892 ging Johannes (Pa) van der Steur als zendeling naar Magelang (Java), gesteund met geld en goederen vanuit Nederland. In eerste instantie richtte hij in Magelang een militair tehuis in. Al snel nam hij daar ook verwaarloosde kinderen op. Het betrof grotendeels kinderen die waren verwekt door Europeanen bij Indische vrouwen, maar niet waren erkend, de zogenoemde ‘soldatenkinderen’.

In 1903 had Van der Steur al 350 kinderen onder zijn hoede, toen hij door ziekte met spoedverlof naar Nederland moest. Deze verloftijd gebruikte hij onder andere om geld op te halen, waarmee hij terug in Indië een oude kazerne kocht. Hier opende hij het tehuis Het Oranje-Nassau Gesticht. Van der Steur trouwde in 1907 met Anna Maria Zwager, die verantwoordelijk werd voor de meisjesafdeling van het tehuis. Tussen 1893 en 1943/1944 wist Van der Steur ruim zevenduizend kinderen op te vangen en op te voeden.

In 1944 werd Van der Steur door de Japanners geïnterneerd. Hoewel hij het kamp in eerste instantie overleefde, overleed hij al snel bij thuiskomst in het tehuis in Magelang. Verschillende oud-pupillen zetten zijn werk voort onder de naam Yayasan Pa van der Steur. Vanwege de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog werd het tehuis verplaatst van Magelang naar Jakarta. Mede met hulp vanuit de Stichting Pa van der Steur Nederland werd in 1973 een stuk grond aangekocht, waar een jongenstehuis, meisjestehuis en verschillende scholen op werden gebouwd.

Extent

38 dozen, 1 klapper en 30 microfilms

Abstract in Dutch

Het pupillenarchief bestaat uit stamboeken met gegevens van de kinderen die tussen 1893 en 1980 zijn opgenomen in het Oranje-Nassau Gesticht en de Yayasan Pa van der Steur.

Abstract in English

The pupil archive contains studbooks with details of the children who lived between 1893 and 1980 in the Oranje-Nassau Gesticht and the Yayasan Pa van der Steur.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Other Finding Aids

Zie voor de inventarissen van de microfilms en de originele documenten hieronder (inventaris 270, 222). De inventarissen 271 en 272 zijn alleen beschikbaar bij de balie van de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Custodial History

Het archiefblok D H 1762 is in 2010 door Yayasan Pa van der Steur (Jakarta) aan het KITLV geschonken.

De microfilms in D H 1598 zijn in 2009 door vereniging Vrienden van de Yayasan Pa van der Steur aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is beschikbaar op microfilm.

Related Materials

In de collectie van het KITLV bevindt zich ook het archief van de Stichting Pa van der Steur Nederland (D H 1912).

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. Zie ook Existence and Location of Copies en Conditions Governing Access.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1762 en D H 1598.

Title
Collection guide of the archive of the Oranje-Nassau Gesticht / Yayasan Pa van der Steur Pupil archive (KITLV) (1893-1980)
Subtitle
Archief van het Oranje-Nassau Gesticht / Yayasan Pa van der Steur Pupillenarchief (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 11 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857