Skip to main content

Willem Einthoven and Willem Frederik Einthoven archive (KITLV)

 Fonds
Identifier: ubl577

Scope and Contents

Het archief van W. Einthoven en W.F. Einthoven bestaat onder andere uit correspondentie, wetenschappelijke publicaties en voordrachten van de familie Einthoven en literatuur en andere stukken over de familie Einthoven, radiotechniek en de radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië.

Het archief is onderdeel van de KITLV-collecties.

Dates

  • Creation: 1912-2009
  • Creation: Bulk 1912-1950

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Willem Einthoven (1860-1927) promoveerde in 1885 in de Geneeskunde in Utrecht. In 1886 werd hij benoemd tot hoogleraar in de fysiologie en histologie aan de Universiteit Leiden. Hij staat vooral bekend om zijn uitvinden van de snaargalvanometer in 1901, waarmee de stroomschokjes die het menselijk hart afgeeft konden worden geregistreerd. Deze uitvinding betekende zo’n grote ontwikkeling in het ontdekken van hartaandoeningen, dat Einthoven in 1924 de Nobelprijs voor krijgen.

Zijn zoon, Willem Frederik Einthoven (1893-1945), was ingenieur en hielp zijn vader niet alleen bij het verbeteren van de snaargalvanometer, maar experimenteerde ook met het gebruik van het apparaat om radiotelegrammen fotografisch te registreren. In 1923 werd in Bandoeng voor het eerst een telegram dat over een afstand van 12.000 kilometer was verstuurd, met dit nieuwe instrument fotografisch vastgelegd. In 1924 werd W.F. Einthoven aangesteld als hoofd radiodienst in Nederlands-Indië om verder met dit procedé te experimenteren. In februari 1945 overleed hij in Tokio.

Extent

1 doos ; 36 items

Abstract in Dutch

W. Einthoven (1860-1927) was hoogleraar in de fysiologie en de histologie en staat vooral bekend om het uitvinden van de snaargalvanometer. Zijn zoon, W.F. Einthoven (1893-1945), zou met deze uitvinding experimenteren in het vastleggen van radiotelegrammen, die verstuurd waren over grote afstanden. Het archief bestaat uit correspondentie, wetenschappelijke publicaties en voordrachten van de familie Einthoven en artikelen en andere documenten over de familie Einthoven.

Abstract in English

W. Einthoven (1860-1927) was professor of physiology and histology and is best known for inventing the string galvanometer. His son, W.F. Einthoven (1893-1927), would experiment in recording radio telegrams transmitted over large distances with this invention. The archive consists of correspondence, scientific publications and lectures from the Einthoven family and articles and other documents about the Einthoven family.

Physical Location

Universiteitsbibliotheek Leiden, Bijzondere Collecties

Custodial History

Het archief is in 2012 door W.G. Einthoven (New Jersey) en J.N. Vles (Middelburg) aan het KITLV geschonken.

Immediate Source of Acquisition

In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Separated Materials

Het archief van W. Einthoven met notities en correspondentie, evenals de eerste snaargalvanometer en de daarbij behorende apparatuur is te vinden in Museum Boerhaave te Leiden.

Een aantal exemplaren van de apparatuur van W. Einthoven bevindt zich in het Willem Einthovengebouw in Leiden.

Het archief van F. van der Groot met fotoalbums van de aanleg van telegraaflijnen, telegraafkantoren en radiostations in Nederlands-Indië (1916-1925) en rapporten betreffende de techniek van telegrafie en radio van de hand van G.C. Holtzappel en H.J. Coops met enige correspondentie (1927-1929) is onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Stichting het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief.

Bibliography

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de online catalogus. De stukken komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

Het archief wordt bewaard onder signatuur D H 1800.

Dit was vroeger het KITLV inventaris 288.

Title
Collection guide of the Willem Einthoven and Willem Frederik Einthoven archive (KITLV) (1912-2009)
Subtitle
Archief van Willem Einthoven en Willem Frederik Einthoven (KITLV)
Author
Erik Jan Dros, 2019
Date
2020
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 11 February 2020: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857